söndag 20 januari 2013

"Det känns inte ekologiskt försvarbart"Fler än jag har väl funderat på varför ekologiska bananer ofta är förpackade i plastpåsar. Det känns lite ironiskt att det som är bra för miljön samtidigt är förpackat i något som är dåligt för den. Det känns lite som att flyga till en gala för hållbar utveckling eller som att miljöcertifiera avgaser. Snart dags för kravmärkta cigaretter kanske? För den hållbara lungan! Saker en gör för att göra världen bättre ska naturligtvis inte jämna ut sig genom att en, på samma gång, gör något sämre för den. Den enda vägen är framåt. Jag frågade Sevim Surer på ICA om hur de har tänkt angående deras ekologiska bananer.

- Vi har tidigare använt oss av komposterbara påsar till våra ekologiska bananer. Tyvärr har det inte fungerat optimalt, det varma och fuktiga klimatet där bananerna odlas gör att påsarna börjar brytas ner i förtid och vi har haft stora problem med påsar som går sönder innan de når konsumenterna. Detta har givit ett stort svinn vilket inte känns ekologiskt försvarbart. 

Hur blir det istället?
- Det kommer inte bli påsar igen då det inte heller är ekonomiskt försvarbart att ha dessa. Det utvecklas just nu en tejp som kommer användas parallellt med påsen. När det gäller ekologiska varor så får man inte sälja det hur som helst så att det kan blandas med konventionellt odlade produkter. Därför är bananerna i påse än så länge.

Handlar du bananer, köp enbart ekologiska sådana. De är högre prissatta, men väljer du de konventionellt odlade så får naturen betala det högre priset istället. Det bästa vore naturligtvis om fler butiker än speciellt nischade helt slutar sälja annat än ekologiska bananer. Undvik för övrigt att förvara bananer i kylskåp. De blir svarta och förlorar sin smak.