måndag 10 juni 2024

"En stund utan måsten, enorma folkmassor, mobiler, klädkoder, bilar, märkliga dofter och betong"

Foto: Press

Det blev succé för festivalen FOLK FRÅN SKOGEN under premiäråret 2023. Festivalen, som återkommer i år igen, arrangeras av Petter Carlsson och Wilma Holmqvist i Gullabo utanför Torsås i östra småland. I år spelar bland andra Wilma själv (Vakentimmar-bekanta Wilma Holmes, ni vet), Svalarna, Vilma Flood och Diane Emerita. FOLK FRÅN SKOGEN vill lyfta landsbygden, lyfta platsens betydelse för att uppleva live-musik på ett nytt och magiskt sätt, lyfta det gemytliga snarare än att växa till något storskaligt. Idag svarar Petter på hur det känns såhär några veckor innan festivalen återkommer för andra året i rad. 

Hur är känslan ett par veckor innan portarna öppnas? 
- Förväntansfullt såklart. Bakom detta året ligger mycket själ och alla inblandade vet jag tar i från tårna för att det ska bli så bra som möjligt. Sen är det lika svårt som förra året att ta in att lilla Gullabo får besök av otroliga musiker från hela Sverige. Det känns både stort och overkligt här ute på en annars så tyst och stillsam plats. Folk från skogen hade premiär förra sommaren. 

Hur skulle du sammanfatta premiäråret? Blev det som ni hade tänkt er? 
- Förra året fick mig att tro ännu mer på en ganska udda satsning. Det känns möjligt att FOLK FRÅN SKOGEN kan komma att bli det som var målet från början, en långlivad tradition för en levande landsbygd. Men ja, premiären gick ju över all förväntan, vädret höll, ingen propp gick i elskåpet och besökarna både upprymda och många fler än väntat. 

Finns det något speciellt som ni tagit lärdom av efter premiäråret? 
- Det känns som att alla punkter vi tar med oss från förra året handlar om att vara ute i god tid. Ointressanta saker som logistik, körscheman, utrustning, belysning, säkerhet…listan kan göras lång. 

Det är du och Wilma Holmqvist som arrangerar festivalen. Vad tar ni med er i det själsliga bagaget från förra året? 
- Vi tar med oss vilken kraft musik faktiskt har, det är lätt att tappa bort i livet som bara pågår och pågår. Förra året fick oss att stanna upp och se hur fantastiskt vackert det är när ett litet samhälle hjälps åt för kulturen och landsbygdens fortlevnad. Att FOLK FRÅN SKOGEN kan får vara en slags brygga till en drömvärld för en dag känns otroligt fint att ge både artister och besökare. 

Festivalen äger rum på dina föräldrars gård. Hade de något att anmärka på förra sommaren? 
- Mina föräldrar är själva aktiva i föreningslivet i byn och är en stor del till att festivalen är möjlig att genomföra. Med det sagt finns alltid en oro för att saker och ting kan hända med så mycket folk på gården. En trend vi gärna se återkommer är att alla campinggäster städar hela området på helt och hållet eget initiativ, det kändes nästan för bra för att vara sant men också ett tecken på att vi gör något rätt. 

Foto: Press

Vad kan man förvänta sig om man kommer? 
- En helt unik festival med många överraskningar och intryck, på området kommer alla sinnen beröras av musiken, konsten och naturen. Bäst av allt, du kan förvänta dig att din själ fylls av harmoni och inspiration. En stund utan måsten, enorma folkmassor, mobiler, klädkoder, bilar, märkliga dofter och betong. 

Nämn tre saker som du tycker utmärker en bra festival! 
- Hmmm, oj den var klurig! Tråkigt svar: Country, öl och sommar. Pretentiöst svar: Välkomnande, målande och ärligt. 

Vad skulle du säga är utmärkande med just FOLK FRÅN SKOGEN? 
- Det finns många fantastiska festivaler som äger rum på mindre orter. Däremot vill jag tro att FOLK FRÅN SKOGEN utmärker sig tydligt i val av musik. Vi väljer medvetet att förbise särskilda fack och eller genre - där vi istället väljer ut akter med stor eftertanke kring vad som funkar här ute i skogen. Det kanske låter flummigt men det kan vara allt ifrån att sjunka in i Svalarnas ljudbild som låter som en förvrängd urskog eller höra Wilma Holmes melodispråk som flörtar med kulning. Utöver det är visionen att FOLK FRÅN SKOGEN ständigt arbetar med mångfald, jämställdhet och öppenhet. Något som även i 2024 tyvärr utmärker festivalen avsevärt från andra. 

Till sist, har du själv någon speciell festival-anekdot du skulle vilja dela med dig av? 
- Det har hänt mycket konstigt och fint på festivaler genom åren. Men vem tycker inte om när det skiter sig? Så nu kör vi. Mitt livs första Bon Iver-konsert var på en festival i Danmark. Det hade regnat hela dagen och det var lerigt och kallt. Jag stod i ett folkhav av indie/folk-älskande ungdomar och väntade i vad som kändes som timmar för att äntligen få uppleva mitt då livs största idol Justin Vernon live. Plötsligt känner jag hur det blir varmt längs benet och hur min sko fylls av något som känns som kaffe i kontrast till det kalla regnovädret. Jag kollar ner och upptäcker hur en person den kvällen valde att använda mig som toalett och avslutade toabesöket med -”det där får du torka upp själv hörrö”.

Införskaffa er biljetter här! FOLK FRÅN SKOGEN tar plats den 29 juni i Blomstermåla, Gullabo.