lördag 25 maj 2024

Gabriella Wilsson - Änglar

Foto: Press

I mars släppte Gabriella Wilsson sin debutsingel Svenska sommarn. Det var knappt fyra minuter som verkligen förändrade något hos mig. Utan tvekan av årets bästa singlar. Hon målar upp det idylliska med sommaren samtidigt som hon river med naglarna över solen, över de röda stugorna, över höbalarna och över festerna under bar himmel. Dit där ångesten inte är bjuden men den kommer dit ändå. Den finns överallt. Ofta gömd under skam och rädsla. Gabriellas texter är raka och samtidigt poetiska med ögon för det som många missar i samhället. Hon lägger märke till detaljer som kan tyckas obetydliga för vissa men som är som världar för andra. En tunn linje mellan liv och att inte klara av att hantera att leva. 

Gabriella är nu aktuell med singeln Änglar som är som en sax som sprättar upp mörkrets sömmar. Vid första hållplatsen är det som om smärtan inte kommer ta slut och att mörkret inte har någon dörr ut och om man väl kommer fram är den väl förmodligen låst. Men bussen går vidare, resan fortsätter, längre tankar får plats. Mörkrets bojor slits av. 

Man kan tolka låten på flera olika sätt, både som en kärlekssång till någon annan men också att bli fri och trygg i sig själv. Från att ha tänkt att friheten kanske innebär att inte längre vara vid liv tänka att friheten är just att vara vid liv och få älska. Bara andas. Att få vara nära någon annan är som att vara nära livet när det bultar som mest. Och det är kanske först när man hittar tryggheten i sig själv man slutligen kan både hitta den hos och dela den med någon annan. 

Det är en vackert skör låt som även bjuder på handklapp och en nära naken text som verkligen bränner till genom hela låten.

Lyssna här nedan!