måndag 27 maj 2024

Adée - Kanske dödar mig

Foto: Isabelle Bringert

Jag växte upp i närheten av Läckeby. Det är ett litet samhälle strax norr om Kalmar, stan som på många sätt byggde mina drömmar. Ida Adée Olsson spelade in sitt nya album i just Läckeby. Det är hennes första album på svenska och det är inte bara språket som skiljer sig från de tidigare albumen. Jag skrev om Adée i samband med släppet av singeln Falling falling, en fin ingrediens i huvudrätten Rosenlund 4270. Det var överlagt ett souligt album med starka låtar även om jag kände att huvudrätten tog slut lite väl fort. Jag var hungrig på mer. Höjdpunkterna skulle jag säga var inledande Gold och avslutande More a vibe than a sexy body. Lekfullt med en skön vibe. 

När nya albumet Kanske dödar mig vaknar så är det med ett rufsigare hår, längre naglar och känslan är lite att man har haft en tuff natt och behöver göra något för att vända på livet igen. Alla känslorna på albumet känns direkt och albumet bär verkligen på en live-känsla. Det känns som jag står där, precis intill och bara iakttar. Soundet är bra mycket rivigare än vad vi är vana vid från Adée. Det känns dock inte som att det äldre soundet bytts ut, nej, grunderna finns kvar. Detta visar mer på en breddning av artisten. Albumet är bland annat inspelat med delar av Avantgardet och jag tycker verkligen om Adées nya kostym. Stundtals känns uttrycket närmast filmiskt och texterna är mycket välarbetade. Tove Folkesson gör ett fantastiskt gästspel på låten Andetag, intensiteten i Du du du får världen att skaka till litegrann och skönheten som präglar hela titelspåret är bland det finaste jag kommer höra i år. Och kanske gäller detta även nästa år. Det är ett väldigt känsloladdat album och i titelspåret märks det allra mest. Låten gränsar närmast till spoken word. Idas röst i låten stänger in sig i ens själ och man vill knappast öppna någon dörr för att släppa ut den. Peå Johanssons saxofon ramar in låten på ett oerhört vis. 

Det är återigen ett förhållandevis kort album men det är också ett som känns hela tiden det varar. Det är något som är bland det starkaste som Adée har visat oss hittills från hennes värld. En intensiv urladdning av känslor. Det som kanske dödar en gör får en också ofta att känna sig väldigt levande. 

Lyssna här nedan!