lördag 21 juli 2012

"Jag ser min interaktion med andra människor som ett överrumplande karateslag"

Foto: Samuel Pettersson, Picture Lake Fotografi

Karin Jansson har en skön inställning till livet. På hennes blogg Karins Konstgrepp samsas kloka tankar, spännande idéer, färggranna kläder och inredning. Och en massa katter. Karin skriver både ärligt och roligt om livets utmaningar. Hon är även fantastisk på att skapa saker med sina händer, och hon bevisar att det seriösa kan vara roligt, det oförskönade minst lika fint.

Först av allt, var kommer ordet Konstgrepp ifrån? Vad betyder det? Vad säger det om dig själv?  
- Det har, i motsats till vad många tror, inget med konst att göra. Det handlar om att ha trick i rockärmen, en räv bakom örat, och om sanning med modifikation. Jag ser min interaktion med andra människor som ett överrumplande karateslag. Jag bara sitter där reserverad och ordningsam, rusar plötsligt upp och skriker HAAAY-AAAH. När ni minst anar det, liksom. 

Hur känner du att du själv förändrats av att blogga?  
- Jag har blivit mer självsäker. Andra människor bekräftar dagligen att jag är bra. 

Varför tror du själv att du går hem hos så många? 
- För att jag förskönar inte mitt liv. De flesta människor har, precis som jag, vanliga svensson-liv. Även fast ostron, champagne, smal midja och uteslutande snygga vänner är roligt att betrakta skapar det ångest och känslor av otillräcklighet. Jag visar upp en annan bild, och jag gör det bra. 

Kan du känna en press av att uppdatera bloggen ibland?  
- Ja! Jag får ont i magen av att se statistiken gå ner, jag har blivit beroende av det! Beroenden behöver inte vara dåligt, men om man får ont i magen måste man försöka träna bort det. Så jag jobbar på det, att bara kunna skita i bloggen ibland, och bara blogga när inspirationen finns där. 

Det känns som att du sprudlar av inspiration och produktivitet, var hittar du din inspiration någonstans?  
- Från allt! Den kultur jag konsumerar är främst TV, och främst sån TV som anses skräp-TV. Amerikanska realityserier där människor visar upp sina fula sidor. Det mår jag bra av. Fulheten. 

Vad har du för tips till andra som brister i sin inspiration? 
- Bli lite mer egocentrisk. Du måste känna dig själv för att kunna få ut det med händerna. Jag tror en skrämmande stor del människor saknar insyn i vad de gillar och hur de fungerar. Ensamtid, åk ut till skogen, sitt på en stubbe. Kanske kommer det ett ångestanfall, kanske kommer det en snygg tavla, eller en ful tavla. 

Vad gör du de dagar när du inte känner dig så produktiv?  
- Då skiter jag i att skapa. Men det är sällan. Oftare sitter det i att jag vill, men inte vet hur. Då är det bara att gnälla en stund, äta en smörgås, rulla runt i paljetter och silkespapper och sen kommer idéerna. 

Vad önskar du att du hade mer tid till?  
- Mina egna idéer. Nu gör jag ju ibland saker på andras initiativ, som till exempel traditionellt jobb. Det känns ju aldrig lika kul som det egna. 

Vad ser du som viktigt och mest värdefullt i livet? 
- Att ha roligt! 

Hur ser ditt drömliv ut och hur långt ifrån ditt egna liv är det? 
- Jag vill vara min egen. Jag har ju ett traditionellt jobb på 60%, och jobbar med mitt företag resterande tid. Drömmen vore att bara få göra mina egna saker. Jag känner mig övertygad om att jag är där om några år. 

Vad är du mest nöjd med av allt du skapat? 
- För många år sedan sydde jag en blå ovalformad varelse. Han fick namnet Jörgen Cherubini och var till en början bara en prydnadskudde. Tillsammans med med min sambo Samuel har vi skapat Jörgens historia, att han jobbar i kexfabrik och sjunger som en ängel, men alltid brister i självförtroende. Ja, det är alltså ett gosedjur vi talar om! Nu behöver jag Jörgen för att kunna somna, mitt huvud vilar på hans numera platta kropp, och den blå velouren är besudlad med snusfläckar och tårar. 

En annan sak din blogg behandlar är inredning, vad tycker du alla människor bör ha i sitt hem? 
- Säng, buljongtärning och TV. Resten är bara kosmetika.

Vad värdesätter du mest i ditt eget hem? 
- TV:n. 

Till sist, denna sommar regnar det som bekant mindre eller mer varannan dag, har du några tips på hur man livar upp sin allra gråaste vardag? 
- Jerry Springer, Cheaters, Jerseylicious och Jeremy Kyle show.

Karins blogg Karins Konstgrepp går att läsa här, där hittar du även hennes Webshop där du bland annat kan hitta vackra klänningar, halsband och konstverk.