fredag 2 februari 2024

Nadja Evelina - Fuck up

Foto: Lamia Karic

Jag började lyssna mer på Nadja Evelina för några år sedan. Jag hade en inneboende som spelade hennes låtar mycket. Vi lärde varandra mycket, han lärde mig att lyssna på Nadja, jag lärde honom att Beach House var ett band och inte en musikgenre. Inte i Nadjas fall i alla fall. Jag kände mig genast hemma i hennes texter och man kände sig lite mindre ensam i ens tankar och man njöt av hur hon klätt upp vardagsproblem till utmärka poplåtar. Nadja är fantastisk på att berätta historier och även om låten belyser något problem till vardags så gör hon något speciellt av det. Det låter aldrig okonstlat, utan bara väldigt nära och det är popmusik som, upplever jag det, förstår en och som många kan känna igen sig i. 

Jag och min fina inneboende såg henne på Scandic Europa i Göteborg och känslan fanns minst lika mycket live, det är musik som andas minst lika okonstlat live som på skiva. Det är lager på lager av vemod men det är otroligt vackert och rörande på samma gång. Jag återkommer ofta till låtar som Finast utan filter, Piller, Rymmer och storfavoriten 1177. 

Jag har alltid uppskattat texter som tar sitt avstamp i vardagen och som rör sig nära ”vanliga” människors liv och Nadjas texter gör verkligen det. Hon är också specialist på att få med fina detaljer som gör att man mer och mer känner sig hemma i alla situationer som hon beskriver. Låtarna tar en i hand, de kramar om en och är med en på resor, mot örat, över spåren. 

Bland de två albumen som släppts så rankar jag nog Vi? något högre än Aska, glitter och annat som försvinner i vinden, främst för att topparna var något högre på Vi?. Men det är, oavsett, två riktigt starka album. 

Nu är Nadjas tredje album på gång och första smakprovet ut är singeln Fuck up. I singeln frågar sig Nadja ”hur kan nåt som är så tragiskt va det finaste som hänt”. Hon sjunger om blåmärken i hennes själ och att blunda för problem. I texten skäller hon inte på någon eller egentligen kanske på båda två, ser till bådas brister i det hela. Låten är både mjukare och mer rivig än vanligt från Nadja och det är en fantastisk singel som är som allra bäst i det intensiva slutet.

Lyssna här nedan!