lördag 24 februari 2024

Charta 77 - Andra platsen


Jag grät när jag tittade på livestreamen för Micke Blomqvist. Både för anledningen till att kvällen blev av och förstås över hur fina människor är. Hur gemenskapen så tydligt sken igenom allt och lyste upp kvällen. En fantastisk människa är han, Micke, och medlem i ett band som på många sätt förändrade mina tonår till att bli mycket enklare att hantera. Asta Kask. Charta 77 var ett annat band som hjälpte till att bygga upp den mer stabila grunden för mig. Att se Charta under kvällen var mycket känslor det med. Den ljuvliga allsången i När världssamvetet tog semester, kraften i Ensam kvar, kärleken i själva gemenskapen. Fantastiskt. Finast under hela kvällen var förstås dock när Micke shälv var med och spelade. Såna stunder får själen att explodera. Jävligt fint. 

Charta 77 är nu aktuella med singeln Andra platsen. En singel som får mig att tänka på en tredjeplats. Jag minns att jag ofta, tillsammans med min tvillingbror och pappa, kollade igenom Fotbollskrönikan från VM 1994 och dikten I rörelse lästes upp; ”Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst”. Sveriges dåvarande förbundskapten Tommy Svensson lär ha läst dikten i omklädningsrummet som en slags uppladdning. Charta använder själva Karins ord i Andra platsen. En låt som under knappa tre minuter bjuder på de rivigaste naglarna Charta visat upp på länge. 

Albumet Den sista måltiden släpps i vår och vi har utlovats en råare ljudbild och det märks av här redan på första smakprovet. Det är en snabb låt där texten, för mig, tycks handla mycket om att njuta lite av livet, snarare än att hela tiden sträva efter snabbare, bättre, större i all oändlighet. Livet blir trots allt inte längre bara för att vi rusar igenom det. Bättre att ta en öl och titta på i så fall. Oavsett, ett fantastiskt smakprov som gör mig hungrig på mer och samtidigt visar att Charta 77 är minst lika hungriga och vitala som alltid.

Om du vill stötta Micke ekonomiskt, kolla in här. Lyssna på Andra platsen här nedan!