torsdag 21 december 2023

Svenskt Tonarkiv - Tomten & spelskulden


Svenskt Tonarkiv är ett mycket sympatiskt band. Man har en ödmjuk framtoning och visar ett genuint intresse för musiken runt om dem. De tipsar om andra band och gör spellistor med mestadels smal och ny musik. I en tid som så gärna och ofta mestadels främjar individualism och egoism så känns det extra fint. Första gången jag skrev om bandet var i samband med debutsingeln Inget man pratar om på festen direkt. Singeln, som släpptes 2021, påminde mig lite om Vapnet och jag gillade texten. Texter där vardagsdetaljer och känslor delar täcke i popmusik är något jag verkligen gillar. Många av duons texter är litterära höjdpunkter där små vitsar blandar sig in i socialrealistiska berättelser. Det är ett berättande band och de blandar berättandet med ofta lysande melodier. 

Efter debutalbumet Ville aldrig vara apan så har bandet släppt ett antal nya singlar, varav Förlåt för låten. (Förlåten?) var bandets dittills bästa släpp. 

Nu, drygt ett år efter förra singeln, är bandet tillbaka med ett julvykort i form av låten Tomten & spelskulden. Låten vandrar i ett 70-tals-landskap och berättar om en Tomte som tar kvällsskiftet och som spelar på travet. Det är en fyndig text som bottnar i allvar och melodin både charmig och mysig och jag måste säga att det är ett väldigt fint julkort att få från den småländska duon. Det är en originell jullåt med charm. Duon är ett fantastiskt modernt proggband.

Lyssna här nedan!