fredag 22 december 2023

Fem album: WATERBODY

Foto: Urszula Striner

Lotta Wengléns nya projekt WATERBODY är ett möte. Ett möte mellan olika musiker, mellan stämningar och ljud. Känslor. Ett möte mellan olika människors universum. Albumet Aquatic happenings släpps idag och gästas av bland andra Magnus Sveningsson och Lisen Rylander Löwe. Albumet är instrumentalt men över de nio spåren så berättas mycket ändå och jag som har saxofon som mitt favoritinstrument älskar hur den kommer in i flertalet låtar och gör ljudbilden än mer magisk. Idag gästar Lotta bloggens serie "Fem album" där hon berättar om album som inspirerat henne under hennes karriär. Spotify-länkar till albumen, där det är möjligt, hittar ni genom att klicka på det specifika albumets titel. 

Chris & Cosey - Heartbeat (1981) och Psychic TV - Force the hand of chance (1982)
Min storebror spelade dessa två album hemma på sitt rum och jag fick sitta med och lyssna. Deras musik tror jag blev begynnelsen av min förståelse för spänningen som uppstår när man placerar en i grunden vacker låt i ett skevt och disonant ljudlandskap. Spännande, vackert och oroande på samma gång. Deras instrumentering blev också min ingång till den syntetiska världen. 

The Beatles - The White album (1968)
Jag tyckte mycket om resan som det här albumet tog mig på. Friheten att blanda genrer, briljant låtskrivarkonst och humor utan några förklaringar. Säkert signifikant för den tiden, men fortsatt en inspiration som ger mod att gå emot det självklara i mitt eget skapande. 

Laura Veirs - Carbon Glacier (2004)
En fantastisk låtskrivare och producent med assnygga harmonier i ackord och en trygg värld att vistas i tack vara hennes tillbakalutade sångsätt. Detta gäller alla hennes album! 

Low - C’mon (2011)
Skir smuts och ljust mörker. Förlusten av ena halvan i den här duon, Mimi Parker, är stor. Ungefär som Bowies bortgång. Så mycket mer som skulle kunna skapas och fascinera. 

Wye Oak - Tween (2016)
Otroligt stämningsfullt band med nyckfulla arrangemang och fin stämsång. De kan gå från noll till hundra på det mest naturliga sätt. Ser alltid fram emot nästa album med den här duon. Orädda och en stor inspirationskälla till min egen duo Blind Lake som jag har ihop med Måns Wieslander.

/ WATERBODY 

Lyssna på Aquatic happenings här nedan!