onsdag 27 december 2023

Selma & Marras - Nyårshambo


Artisterna Selma och Marras har under året släppt flera låtar tillsammans. Den första singeln Förväntan släpptes i mars och på juldagen släppte de en cover på Big Fishs gamla Nyårshambo. Jag har själv lyssnat på Selma och Marras Elektrisk natt flertalet gånger under året. Det har varit ett mörkt år på många sätt men duon har en förmåga att få en att dansa genom mörkret. Ruska bort det - åtminstone en stund. Äkta jul som släpptes i november var en mysig alternativ jullåt. Selma och Marras röster passar utmärkt ihop och alla låtar bär på en elektronisk och dansant grund. Det är vital elektronisk pop som gör mig glad. Marras Det är sant släpptes för två år sedan och har sedan dess varit en av mina mest spelade låtar. Texten, om konspirationsteorier som väcks och/eller förstärks på internet, är både rolig och tankeväckande och melodin är fantastisk. Jag minns ett klipp från någon synth-festival när ett dussin personer vid ett tält skrålade med i texten och jag minns hur jag tänkte att jag saknade den där gemenskapen, den där sammanhållningen. Det var väldigt fint att se. Rörande. 

Big Fish är ju ett band jag lyssnat en hel del på och deras senaste album Kalla döda drömmar (2022) är bandets bästa släpp hittills. De har tagit sin historia och delat den med Nick Cave under en promenad genom sorg, genom minnen, genom ett land som brutits isär allt mer på grund av bland annat rasism. Det är ett album där tempot sänkts om man jämför med hur bandet lät tidigare, men samtidigt är albumet tungt på så många andra sätt. Ett mästerverk. Lyssna exempelvis på När idag blir igår och Vår borg en ruin.

Nyårshambo var med på Big Fishs klassiska album Sånger ur sten (1994) och är i originalversionen en folklig domedagsvisa i tung folkton. I Selma och Marras version bär låten istället en elektronisk dräkt och låten blir till en fin duett istället. Mjukare och hämtad från ett annat universum. Det är en jättefin tolkning som ger fina blinkningar till originalets folkton samtidigt som den förflyttar låten till en annan tid och de båda artisterna klär låten i deras kläder, i deras stil. Det är mycket glädjande att göra.

Lyssna här nedan!