fredag 8 december 2023

Josefin Berger - Rövarsången

Foto: Press

Josefin Berger har tidigare tolkat Vargsången ifrån Ronja Rövardotter och nu är det dags för Rövarsången att få klä sig i Josefins värld, i hennes kläder. På albumet A new dawn (Where I can blossom) sjöng Josefin bland annat om Ronjas födelse och det står helt klart att Ronja betyder mycket för Josefin. Mycket av visorna från Astrid Lindgrens värld är några av mina favoriter. Bland annat då Rövarsången, Vargsången och Törnrosdalens Frihetssång från Bröderna Lejonhjärta. Det är något så fridfullt i både Rövarvisan och vargsången, samtidigt som ett vemod knackar på i Törnrosdalens Frihetssång. Jag hade den länge som ringsignal på min telefon. Den är oerhört vacker. 

Josefin har ett speciellt uttryckssätt överlag och hennes musik är alltid spännande att få ta del av. I texterna märks kärleken till det fria, de öppna fälten å ena sidan, skogarna och å andra sidan sagorna, friheten man kände när man var barn. Jag kan själv känna den där friheten när jag går vid Fjärås Bräcka utanför Kungsbacka. Bara natur som omger mig. Det är både fritt och fridfullt. 

Josefins tolkning av Rövarsången är drömsk och meditativ. Den blandar ett skogslandskap med ett elektronisk dito. Det blir mycket stämningsfullt. Vacker stämsång och drömmar som springer jämsides med friheten i ett elektroniskt landskap. 

Lyssna här nedan!