torsdag 23 november 2023

Frida Franzén - När bara julen är över

Foto: Mattias Albinsson

Frida Franzén gästade bloggen med ett musikminne i samband med att hon släppte singeln Den nakna djungeln, en duett med Ossler. Jag slogs av den poetiska texten och hur väl Frida och Ossler passade ihop med sina röster och jag älskade den eskalerande intensiteten. Låtar som ökar i intensitet hamrar sig in i en på något sätt och blir svåra att släppa och det är ett gott betyg i det här fallet. Frida har även i många övriga låtar utmärkt sig med sina texter som är synnerligen välarbetade och som jag, som älskar litteratur och poesi, blir lycklig. Det är fint att lyssna till någon som verkligen har hjärtat i det hon skriver. Lyssna exempelvis på Silver och Törst. Frida har också mycket känsla i sin röst och det hon sjunger liksom pulserar olika stort beroende på känslan hon hela tiden lyckas fånga. Det finns både rock och tröst i hennes röst. 

Frida är nu aktuell med en ny singel, jullåten När bara är julen över. Låten är ingen traditionell jullåt på det sättet utan är snarare för de som hunnit tröttna på julen redan i november. Låten är en del av albumet This is all the snow you get där skivbolaget Ella Ruth Institutet har samlat flera artister att bidra med sin jultolkning. Bland annat är just (Pelle) Ossler och hans dotter Sole med i ett unikt samarbete i en mörk och dov tolkning av Stilla natt. Låten släpps på en dubbelsingel och Frida delar utrymmet med Sörensens IF som bidrar med vackra och stämningsfulla Snö över O'Connel Street. 

När bara julen är över är en ballad som tar oss med i ett frostigt landskap där man kan önska sig något som slår in när julen farit förbi. Det är en låt som lyfter annat, som hur människor agerar, att människor vågar titta upp någon gång och ser vad man har omkring sig. Att det mest positiva med julen kanske är när den är över och himlen så småningom kan börja fyllas med allt ljusare färger igen. Det är en väldigt vacker ballad och jag älskar både initiativet från skivbolaget och hur Frida får låten att kännas så levande och stark. Hennes röst är speciell på många sätt, både hur levande den är och att det livet inte döljs bakom effekter.

Lyssna här nedan!