tisdag 10 oktober 2023

Page - En ny våg


Jag har alltid definierat Page som dels ett lekfullt band och dels ett band som inte gör någonting bara för att. Det hade varit enkelt att fastna i det gamla, alltid spela det som publiken vill höra på konserterna etc. Men man har alltid gått sin egen väg och kört på det man tror på, förnyat sig och fortsatt vara relevanta. Lekfullheten har märkts både i melodier, texterna och överlag i bandets uttryck. Jag får intrycket att de vill köra på så länge de känner sig relevanta och kan ge Page en ny färg, en ny våg, ett nytt uttryck. Det nya albumet från Eddie och Marina blickar både bakåt och framåt men när det blickar tillbaka är det med nyfikna ögon, inte bekväma. 

Albumet En ny våg är både som en hyllning till New wave som musikstil samtidigt som Page inte är som ett nytt hav, men som en ny våg över det gamla. Det låter oftast väldigt bra. Som i För du är rädd som är en av Pages allra bästa låtar på länge. Den kommer utan tvekan att bli en live-favorit. Jag minns när jag satte på låten på jobbet och alla som var i rummet dansade för allt de kunde. Det finns ett så stort leende i melodin och det leendet växer genom hela låten och sprider sig till lyssnaren. Fantastiskt. Det är albumets rakaste poplåt, men vi har även Början på något som skiner nästan lika starkt. I Det här är mitt sätt så sjunger Eddie ”Det kan gå fel, det kan gå rätt, men det här är alltid mitt sätt” och det känns som en programförklaring, musiken måste vara ärlig och något som duon verkligen står för. Jag älskar kontrasterna i Frusen, hur intensiteten ökar ju längre den pågår. Tempot sänks i trion Förloraren, Genomskinlig och Korridoren där den sistnämnda är närmare Kraftwerk än vad Page någonsin har varit innan. 

Det är främst i Stopp-Vänta-Nu som jag inte riktigt fastnar, men överlag är det det bästa albumet som Page spelat in på länge. Det är ett album som växer, som har puls och som har driv. För du är rädd är nog den bästa pop-singeln som släppts över huvud taget i år och att 40 år efter debutsingeln Dansande man släppa något som låter så relevant är på många sätt fantastiskt. De förvaltar inte bara sin historia och vårdar den med respekt, de tar de bästa delarna av den och skapar nya uttryck ur den. Här märks både nyfikenheten att prova något nytt och kärleken till musiken de själva inspirerats av. Det är på många sätt ett mycket bra album.

Lyssna här nedan!