söndag 8 oktober 2023

Bon Martin - Köpenhamn


Martin Hedlund och hans Bon Martin är tillbaka! Jag hyllade ju singeln Augusti. Den bar på textrader som jag tänkt på då och då, som ”mina känslor som rymden utan väggar och tak”. Det är en väldigt fin kärleksförklaring och han är väldigt bra på att sätta ord på känslor. Även om jag trivs här är mitt hem nånstans med dig är alltjämt en av mina mest lyssnade låtar på spårvagnsresor hem om kvällarna. Jag älskar stämningen som den låten bygger upp. 

Nya låten heter Köpenhamn och det är den sista låten som släpps innan vi får Sommar till oktober (Del två). Jag har tidigare skrivit att Bon Martin är som allra bäst när tempot sänks. Här får vi ett snabbare tempo, men Köpenhamn är en väldigt fin låt ändå. 

Känslan låten ger mig är samma som jag hade när jag precis hade lämnat skolan för sista gången innan sommaren skulle skölja över mig. Varje bil, varje cykel, varje ben jag såg bar en längtan bort. Alla planer man bar i sitt hjärta som med en suck blev en resväska, redo att ge sig av. 
Jag tycker mycket om energin i låten och texten om att vara lika ensam i Stockholm som någon annanstans och att han lika gärna kan vara det i Köpenhamn istället. På många sätt känns låten utöver längtan bort även som en kram över Köpenhamn. Köpenhamn blir som en symbol över att få komma bort, få uppleva något nytt. 

Det är väldigt fint och Bon Martin är som jag sagt tidigare en väldigt bra berättare i sin musik. Han är bra på att förmedla känslor, göra vardag till pop och hans pop är något alldeles särskilt, något alldeles speciellt.

Lyssna här nedan!