söndag 15 oktober 2023

Diza Guava - Fakta

Foto: Miranda Fredriksson

Jag ser Diza Guava som en av Sveriges idag främsta artister. Jag återvänder ofta till hennes debut-EP. Det var en EP som både kändes avklädd och som ett steg in i ett mystisk atmosfär. Låtarna målade upp en sårbar och nära bild av en relation och dess svårigheter. “Om du bäddar till mig på soffan en gång till ska jag döda dig” sjöng Diza i Osagt. Hennes texter skar verkligen i själen och hennes röst len mot de sargade känslorna. Allra finast lät det i Atmosfär. Hur ska man egentligen kunna leva utan någon? Kanske kan någon visa hur man egentligen gör. Jag fick lite samma känsla av låten Existensen som släpptes senare samma år. Melodin hade letat sig ut från skuggan men texten fortfarande plågsamt nära och rak. Det var svårt att inte bli berörd till max. 

Sen dess har ytterligare singlar släppts och samarbeten med bland andra Josef Park. Jag har inte fastnat för allt, men Print screen exempelvis är en fantastisk låt. Jag håller dock materialet på debuten starkare. 

Just nu arbetar Diza på sitt debutalbum. Första smakprovet därifrån var Tempo, en på på många sätt ganska ljus låt. Somrigt beat och en text som ofta bar på ett leende. Senaste singeln heter Fakta och är till viss del mer släkt med låtarna på debut-EP:n än de senare låtarna. Soundet är mer tungt dock och en cello och en klarinett hoppar in i ljudbilden och för den mot nya höjder. Texten känns ända in i själen och behandlar ryktesspridning bland annat. Hjärnan kan ibland springa förbi all fakta och gå in i affekt. Den raka och ärliga kommunikationen försvinner och medmänniskor blir till ommänniskor. Det är bättre att ta omvägar förbi faktan istället för att ta genvägen när det handlar om kommunikation. 

Låten berör på alla dess möjliga sätt och jag vädjar till er att upptäcka Dizas musik. Den är full av känslor, insikter och toner som är hämtade direkt från själen, direkt från hjärtat. Hon är fantastisk.

Lyssna här nedan!