fredag 8 september 2023

Fem album: Johan Hedberg

Foto: Daniel Holmström

I höst släpper Johan Hedberg en ny EP och singeln FYHT är första smakprovet därifrån. Jag måste säga att Johan Hedberg är en person som varit med mig länge och som inspirerat mig mycket med sina texter. Jag älskar att sjunga med till Nackamasterna och Vårdbiträdesblues har en fantastisk text med ett otroligt hjärta i sig, vilket är ett signum för hans musik. Mina tidiga 20nånting var fyllda av Johans band Suburban Kids With Biblical Names och jag blir minst lika lycklig när jag lyssnar på det bandets låtar idag. Johans nya singel bär på både en fantastisk melodi och text och det märks att han är en stor berättare, att orden bär på mycket mening. Idag berättar Johan om fem album som inspirerat honom under hans karriär. Spotify-länkar till varje album hittar ni genom att klicka på det specifika albumets titel. 

Fred Åkerström - Två tungor 
Framförallt berättandet och de konstiga formuleringarna som 
”Och kunde jag viska, likt regnet gör 
Skulle jag viska, så till dig 
Men regnet har viskat i tusentals år 
Så som det viskar för mig.” 
Att få såna meningar att fungera och förstås är en konst i sig. Natt i en stad är den finaste sången jag vet på svenska. 

Agnetha Fältskog - Elva kvinnor i ett hus 
Den oerhört luftiga produktionen på denna skiva med säkert idel studiorävar och rävinnor från sjuttiotalet skapar ett groove som jag länge strävat efter men misslyckats med. 

Michael Rother - Sterntaler 
Den mjuka krautrocken har inspirerat mig länge. Michael Rother har egentligen inte gjort en dålig skiva eller låt. På denna skiva fulländar han sin musik med lätt pumpande trummor och gitarrer, feedback och återkommande melodier. Att få gitarr i mitten att låta så intressant flera album är en konst. Rothers mjuka trummor var inspiration för trummorna på FYHT.

Dekula Band - Opika 
Dekula Band uppträder ofta hela kvällar på det lilla stället Lilla Wien som ligger inne i södra station i Stockholm. Deras musik hörs när man kommer upp från rulltrappan och även utanför stationen. På min nya singel sjunger jag om detta band och denna plats som ligger i gränslandet där en stad slutar och startar. Viben på Lilla Wien är annorlunda, här möts stad och förort okonstlat och fint. 

Radka Toneff - Fairytales 
Mest för The moons a harsh mistress, ett ensamt piano och denna röst kan vara allt som behövs. Återkommer alltid till den här sången. Den blåaste musiken som finns.

/ Johan Hedberg

Lyssna på FYHT här nedan!