måndag 12 juni 2023

Musikminne från LiLL

Foto: Linnéa Tammerås

Tuva-Lill Elwerdotter gör under namnet LiLL spännande musik. Under 2021 släppte hon de elektroniska singlarna Dissolved och My only heart som jag gillade väldigt mycket. Nu är hon tillbaka med den svenska singeln Innan du går där elektroniken blandas ut med pop och världsmusik i en text som behandlar ett uppbrott. I drygt tre minuter så fångar både LiLLs röst och det dansanta beatet mig helt. Det är en mångbottnad låt där mycket händer men där den slutliga känslan blir att man vill dansa till låten hela natten, minst. Idag gästar LiLL bloggens serie Musikminne!

Jag har pendlat hela mitt liv eftersom jag växte upp på landet. Bussresor var en del av min vardag och mitt musiklyssnande skedde oftast på bussen hem från stan. 

När jag gick på gymnasiet hade jag en iPod som jag fyllde med så mycket musik jag kunde som jag sedan lyssnade sönder under mina bussresor. En sommar frågade min kompis om jag ville följa med och se Band of Horses lite länge fram. Jag hade aldrig hört bandet men sa ändå ja. För att lyssna in mig lite lade jag in deras album Everything all the time, Cease to begin och Infinite arms på min iPod, men kände när jag först lyssnade att jag inte var ett superfan av musiken eller genren. 

Ungefär samtidigt hade jag lyssnat sönder all min ”vanliga” musik och behövde något nytt. Men min iPod hade ett begränsat lagringsutrymme. Så jag började lyssna igen på Band of Horses. Sakta men säkert började jag känna något. Dagens tankar och känslor vävdes samman med musiken jag först förkastat. On my way back home gjorde bussresorna mysiga och The first song tröstade ett brustet hjärta. 

Och jag kan fortfarande inte höra The funeral utan att se Lundaslätten i skymning och känna mig sådär tonårsaktigt rastlös och melankolisk.

/ LiLL 

Lyssna på Innan du går här nedan!