måndag 12 juni 2023

Musikminne från Johan Gustav Comba

Foto: Jens Dohnberg

Hötorgskonst
heter Johan Gustav Combas, egentligen Johan Jonasson, kommande album. Nya singeln, den svängiga Olivia, är den tredje singeln som är hämtad från det kommande albumet. Tidigare singlarna heter Lasso och Fantomsmärtor. Lasso var souligt somrig och Fantomsmärtor ett vemodigt höstlöv. Nya Olivia är en funkig historia som är en egen tolkning av en låt som han spelade in med sitt band Elefant under gymnasietiden. Jag älskar den härliga stämningen i låten! Idag gästar Johan bloggens serie Musikminne! 

När jag var 17 år hörde jag Orups låt Redo för första gången. Min kompis Jens hade fått låna sin mammas cab och i bilens cd-spelare satt en bränd skiva med Orup. Första låten som gick på var en funkig syntmelodi. Jag tänkte ”shit vad är det här!??”. Jag vet inte om det var låten i sig, eller kombinationen av att samtidigt åka med nerfällt tak genom sommargöteborg. Men jag tyckte det var så sjukt svängigt. 

För mig hade Orup alltid förknippats med GES och deras När vi gräver guld i USA. Men det här var något helt annat. Som tonåring hade jag nästa bara lyssnat på amerikanska hiphop- och soulartister, som tex Jay-Z, Kanye West, Erykah Badu och Common. Så det kändes inspirerande och coolt att någon som skulle kunna vara min pappa gjorde svängig funk som låter som Prince.

/ Johan Gustav Comba 

Lyssna här nedan!