tisdag 13 juni 2023

Maja Räihä - Första försöket

Foto: Caroline Selin

Maja Räihäs debut-EP Första försöket börjar med lugna toner i första spåret Nån av oss. Låten ökar i intensitet efter ett tag, pulserar allt snabba. Maja sjunger ”låt inte livet gå för fort för nån av oss” och ”inget dåligt får väl hända nån av oss” i en öppenhjärtig låt om kärlek som känns bräcklig och stark på samma gång. Det är lätt att känna igen sig i Majas ord och hon upplevs öppen med sina känslor och sitt liv i det hon skriver om och det märks att orden kommer från en innerlig plats och att de betyder mycket för henne. Just orden ”låt inte livet gå för fort för nån av oss” bränner verkligen till och ibland kan man verkligen känna att ens år, ju äldre man blir, allt mer slängs på en löparbana där varje år springer det snabbaste de kan. Först i mål. Både tiden och kärleken är bräcklig och det är lite så jag tolkar den låten. 

Efterföljande Alltid lätt när är mer en rak poplåt, med ett snyggt och somrigt arrangemang, det är som om sommarfåglar flyger runt i melodin. Man vill bara dansa och det finns så mycket kärlek i luften som låten andas. Fyrverkerier är en låt som exploderar vackert på pophimlen. Det är en snygg text och ett lika snyggt arrangemang. Maja är som sagt väldigt bra på att beskriva känslor som är förankrade i vardagsliv och vardagens bekymmer. Texten rymmer en rädsla för ensamhet och att man kanske accepterar en partners snedsteg på grund av rädsla för att bli lämnad ensam. Vad händer med värdigheten? 

Efterföljande Förlorar är en snabbare låt, minst lika svängig som Alltid lätt när och jag gillar texten och dess prestigelöshet och att acceptera att man kanske inte är bäst på allt, att man är bra som man är och att det får vara så, man får vara nöjd med sig själv ändå. Avslutande Lovar är återigen en lugn låt där vi hittar Majas starkaste sånginsats på EP:n. En känslosam låt som snurrat runt i min hjärna ett bra tag. Låten är ett fint avslut på en EP som på ett öppet och ärligt sätt får mig helt fast. Här finns också en lekfullhet i materialet som jag gillar men samtidigt hittar vi kanske ett än mer allvarligt uttryck här än på debutsingeln Dumheter som saknas på EP:n, men jag tänker att det kanske är just därför den saknas. Men både Dumheter och Första försöket är bevis på att Majas solokarriär bara har börjat. Det låter ofta helt fantastiskt. 

Lyssna här nedan!