torsdag 1 juni 2023

Ljus - Nu njuter Maggan

Foto: Andy Liffner

Daniel Filipssons Ljus har precis släppt första singeln sedan 2021, då han släppte duetten Våren är en annan tid och lite senare den stämningsfulla Alla floder i Europa. Två av mina mest spelade låtar är faktiskt Ljus-låtar. Den berörande Stella och den finstämda Vackraste på Östermalm är låtar som går ända in i märgen på mig. Daniel är fantastisk på att bygga upp stämningar och samtidigt skriva både poetiska och viktiga texter. 

Nya singeln heter Nu njuter Maggan och den är faktiskt inspirerad av Maria Svelands sommarprat där hon pratade om sin mamma Margareta som brukar säga just orden Nu njuter Maggan när hon röker en cigarett och tar ett glas vin. Tänk vad fint att det uttrycket blev inspiration till Ljus nya låt. 

Låten är en ballad där Daniels på alla sätt magiska röst blandas med ett pianos finaste dialekt. Låten målar upp fina men samtidigt lite vemodiga bilder. Jag tänker på någon som hållit tillbaka sitt liv under allt för lång tid men som på ålderns höst äntligen får njuta. Det är fint och vemodigt på samma gång. Men framför allt är det en fantastiskt fin låt och jag älskar hur pianot liksom viskar. Jag älskar varje ton.

Lyssna här nedan!