torsdag 1 juni 2023

"Vi startade skivbolaget för att skapa lite motvikt i en i våra ögon allt för vinstmaximerad bransch."Skivbolaget < 1000 som drivs av Markus Krunegård, Patrik Berger och John Gadnert (de förstnämnda bildar duon BC Unidos) släpper i dagarna flera nya titlar. Detta firas med en releasefestival nu på torsdag den 1a juni på det turkiska bageriet Bondegatan 21 i Stockholm. Bland släppen hittar vi: Gold Gold bestående av Markus Krunegård, Lars Skoglund och Petter Winnberg som släpper ett album. Bandet Grismask med sångaren från Viagra Boys släpper singeln Spirital Dentist från det kommande albumet. Hög sjö som är Patrik Bergers instrumentala projekt släpper singel. Markus Krunegård släpper släpper även han singel från det kommande finska albumet Nokia & Ericsson. Det släpps även ett samlingsalbum, Releasefestival 1, där alla medverkande från releasefesten är med. 

Idag intervjuas Markus Krunegård och Patrik Berger.

Vad kan ni berätta om ert skivbolag < 1000?
- Vi startade < 1000 för att skapa lite motvikt i en i våra ögon allt för vinstmaximerad bransch. Vi håller ju alla på med andra grejer vid sidan om så vi har möjlighet att lyfta fram saker vi gillar och spendera orimliga resurser på helt orimliga projekt.

Hur lärde ni känna varandra från början?
- Jag var polare med John och samtidigt polare med Markus. Första gången dom träffade varandra slutade det med slagsmål. Men nu är vi alla bästisar!

Blir det nåt mer med ert band BC Unidos?
- BC Unidos finns alltid med oss. Ibland gör vi en låt som låter lite BC och då lägger vi den i BC lådan. När den blivit full är det dags att spela in en ny skiva.

Finns det några gemensamma nämnare bland släppen i veckan?
- Att det alla är folk vi gillar och vi har samarbetat med på ett eller annat sätt under året.

Markus, så du har nytt projekt Gold Gold ihop med Petter Winnberg och Lars Skoglund, hur låter ni och hur kommer det sig att ni släpper ett album nu?
- Det låter brunt o fräscht. Det var tydligen dags, det är så med livet, självklart och obegripligt.

Ni släpper båda varsin tolkning av två gamla låtar, vad tycker ni utmärker en bra cover?
- Tennsoldater och covers är lite lika. Man kan smälta ner gubbarna och gjuta om dom till nånting annat men det är fortfarande gjorda av samma tenn. Kärnan är hård, men dom går också att måla i massa olika vackra färger.

Vad kan vi förvänta oss på världens första releasefestival?
- Vi vet inte riktigt. Vi tycker också det känns väldigt spännande att se vad folk ska hitta på! Det blir snabba puckar. Mycket som ska hinnas med på väldigt kort tid.

Blir det fler releasefestivaler med er?
- Lätt!

De senaste månaderna har det pågått en stor diskussion om kulturlivet här i Göteborg, hur känner ni att Stockholm mår som kulturstad?
- Helt ok. Skoja.

Till sist, om det var möjligt, vilken tidpunkt i musikhistorien skulle ni vilja besöka?
- Framtiden.