tisdag 11 april 2023

Håkan Hellström - Du


Förstå mig rätt. Jag anser att Håkan Hellström är en av våra absolut största artister och live är det få som har hans fantastiska energi. Jag vet få liveartister som får hela kroppen att koka. Det är en sådan fantastisk energi och glädje. När det kommer till Håkans släpp när det gäller singlar och album så har det dock gått åt ett annat håll, senaste riktigt bra släppet var singeln Tillsammans i mörker 2020, men albummässigt får man nästan gå tillbaka till 10 år gamla Det kommer aldrig va över för mig. De senaste åren har musiken blivit mer experimentell och det är inget fel med det, men det har pendlat mellan annorlunda och ibland mest konstigt. Stundtals blir det fantastiskt, stundtals så är det på rätt sida av experimentella, men överlag har det varit svajigt ända sen albumet Du gamla du fria (2016). 

Nya singeln Du är hämtad från Poetiska försök som släpps i slutet av april. Det är en singel som verkligen har melodi och som jag tror kommer bli populär bland fansen i sommar på hans spelningar, då den lär växa än mer live. Tyvärr är texten platt och oavsett artist så tycker jag att det är trist att blanda in engelska uttryck. Det är något som Håkan använt sig av allt mer i sina låtar, från Vita små molns ”Himlen är sweet, men min sweetheart är soft som weed” till Du där Håkan sjunger ”Men där var du och du sken som en bullit, rakt igenom all bullshit.” Det fångar säkerligen många, men jag tycker att det blir platt. Överlag tycker jag inte att det gör särskilt mycket om man lånar av andra i sin musik, men refrängen i Du låter verkligen som en kopia av Robin Stjernbergs You. Men jag är väl en hycklare, jag gillade ju när lånen kom från The Smiths. 

Du är ingen dålig låt och den kommer säkert bli en stor hit i vår och i sommar på scenerna, på klubbarna, på gatorna men det är främst hos Håkan live som jag hittar de där fantastiska explosionerna nuförtiden.

Lyssna här nedan!