onsdag 25 januari 2023

Musikminne från Michael Rolin


Midsommar förra året så släppte Michael Rolin senaste singeln Ack du sköna sommartid, en fin hyllning till just sommaren. Överlag handlar det om ljus och luftig vispop från en göteborgare som hyllar staden i sig och även stadens hockeylag i låtar som Mitt trogna Göteborg och Vi älskar Frölunda. Idag gästar Michael bloggen för att dela med sig av ett musikminne kopplat till Green Day!

Först tänkte jag spontant på ett underbart minne som jag garvar för mig själv åt än idag när jag tänker på det. Det var 2010 på Sweden Rock-festivalen då Ozzy Osbourne headlineade och sprutade ner både vakter och publiken med brandsläckare, men sedan slog det mig. 

Det finns ett specifikt minne som alltid kommer att betyda mycket för mig. Det var någon gång runt 1995-1996, jag var 10-11 år gammal och skulle sova över hos min storebror. Det var kväll och vi skulle gå och lägga oss för natten och radion var på i vanlig ordning inne i sovrummet. Då, när jag nästan precis somnat, så hör jag en distad gitarr och en röst som inleder med "Do you have the time, to listen to me whine!" 

Jag hörde för första gången Green Day med deras stora hit Basket case från albumet Dookie som släpptes 1994. Jag blir ELD OCH LÅGOR och springer fram till radion och höjer, vilket får min bror att ropa SÄNK MUSIKEN, han ville ju sova. Men jag springer och hoppar runt i rummet och headbangar och vet inte vart jag ska ta vägen! Jag fick gåshud, jag hade aldrig hört något liknande innan. Jag ville bara höra mer och - framför allt - lära mig att skapa och spela musik själv. 

Detta var min personliga musikresa som började just då i brorsans rum i mitten av 90-talet. Det är tack vare den här låten som jag själv blev intresserad, samt började spela musik. Så tack Green Day för att ni fick mig att öppna upp ögonen för musiken och passionen! 

/ Michael Rolin 

Lyssna på Michaels musik här nedan!