torsdag 3 november 2022

Theodor Backman - Stacken


Jag skrev om Theodor Backmans singel Överexponerad himmel i september. Låten har växt än mer för mig och jag ser den som en av årets absolut bästa singlar. Det är många fina drömmar som tar plats i den melodin. Precis som i Du och jag vs världen så präglades låten av att man löser något tillsammans, att man växer som person när man får ha någon intill sig, någon att klara slutbossen med. Eller att ta sig an världen med. 

Båda singlarna finns förstås med på Theodors debut-EP som fått namnet Stacken. Titeln kommer från namnet på en fritidsgård som fanns när han växte upp, där han ofta hängde på rasterna i högstadiet. Han beskriver det själv som väldigt tuff tid men det var samtidigt en tid som satte en prägel på hans liv och formade honom som människa. 

Öjn, en instrumental hyllning till Gotland, inleder EP:n och pianomelodin är vacker och blandas upp med ljudet från måsar och hav. En fin början. Sedan följer den andra nya låten, Tänk Inte På Din Existens (Det Tar Dig Ingenstans). Låten är både mer experimentell men behåller den där drömska luftiga känslan, som Överexponerad himmel, fast med mer luft. Det är mer avslappnat häng än en löptur, om man kan uttrycka sig så. Texten känns som ett filosofiskt samtal med en vän, över en natt eller så. Fint. Avslutar EP:n gör de två sedan tidigare släppta singlarna och där gillar jag som sagt Överexponerad himmel mest. 

Överlag tycker jag det är en bra blandning av låtar och jag tror även soundet på Öjn är något att bygga vidare på och utveckla mer. Jag gillar Theodors röst och han är bra på att sätta ord på saker och ge en nya perspektiv på livet.

Lyssna här nedan!