fredag 28 oktober 2022

Muränan - Du skrämmer mig


När jag recenserade Muränans singel Snygg, smart och rolig skrev jag att jag gillade singeln men jag ansåg att det är synd när effekter tar över någons röst. Jag tänker att det är en grej när olika effekter blir en del av melodin, detaljer i låtens uppbyggnad men jag ser helst att människors röster hålls undan från effekter av alla dess slag. Mitt råd till bandet var i alla fall ”less is more”. Nu tycker jag själv inte att man ska följa råd från en massa utomstående och det allra bästa är förstås att köra på sin grej. 

Sedan sist har man släppt låten Sabotör som jag själv uppskattade. Av någon anledning påmindes jag om Just D i delar av den låten, den finurliga pratsången. De inslagen finns även i nya Du skrämmer mig, en låt om att vilja lämna en obehaglig relation. Det jag slår mig mest av med Muränan är lekfullheten som präglar allt ifrån melodin till texten. Det finns en stor glädje som genomsyrar det bandet gör och även om texten bär på ett allvar så bär den minst lika mycket på en lättsamhet. 

Jag gillar hur olika genrer gör små korta nedslag i musiken och samtidigt flyter in i låten på ett fint sätt. Grunden är elektronisk pop med funk och discounfluenser men en minst lika viktig grund är glädjen bandet tycks stå på och bandet följer kanske inte ”less is more” här men sången präglas här inte av effekter, utan i fina möten med personer som är fantastiska på just det, att sjunga.

Lyssna här nedan!