lördag 24 september 2022

Folke Nikanor - Segerkrans


Niklas Johanssons projekt Folke Nikanor har växt till en av mina absoluta favoriter. Nya singeln Segerkrans befäster det. Förra året släppte han albumet
Främmande och den nya singeln ses som en avslutning på fortsättningen på det albumet, Främmande, kapitel 2. Något som har blivit en singelserie som här når sitt slut, alltså. 

Jag som ser möten med olika människor som bland det finaste i livet ser Folke Nikanors möten med olika röster som något väldigt speciellt. Vare sig den som gästar med sin text och röst har varit Anna Järvinen, Paulina Palmgren eller som i detta fallet GRANT så låter det fantastiskt. I somras älskade jag att somna till låten Natten (där Sofia Jannok sjunger). Ofta handlar det om vemodiga elektroniska folkvisor. Elektroniska drömmar. Djuret är nog den låt jag spelat mest av alla det senaste året. Visst är ”Tänk att vi finns till, trots allt” en fantastisk mening? Så kan jag fortsätta. Det är ljuvligt. 

I den nya singeln debuterar GRANT (Caroline Cederlöf) med att sjunga på svenska och det är något jag definitivt vill höra mer av. Texten i Segerkrans vittnar om en ensam seger, en kärlek som aldrig var högljudd, som fanns i periferin, i tystnaden, två förlorare trots en segerkrans trädd på huvudet. Musikaliskt är det återigen elektroniskt och drömskt och Caroline har en fantastisk röst och jag fastnar för den romantiskt poetiska texten, trots att händerna under bordet kanske aldrig riktigt ledde dit de ville från början. Det är tungt att älska med blodad tand. 

Tack Folke Nikanor för alla möten. För att vi får finfrämmat i våra öron.

Lyssna här nedan!