torsdag 9 december 2021

Fia Ekberg - Bangatan


När jag ska hem så passerar jag fina Bangatan i Majorna. Det är en gata som består av båda förfallna hus och mer nutida byggnader. Det är en gata med många kontraster. Där bor också Fia Ekberg och i mars släppte hon albumet Bangatan. Ett poetiskt vis-album där särskilt Vackrare nu står ut. Här möts vi av spöken word och en slags hyllning till att bli äldre. Många, särskilt kanske kvinnor, upplever att de blir allt mer osynliga med åldern. Som om samhället försöker dölja dem. Den låten är som en motkraft till det. 

Ett vackert blås tar över både titelspåret och Nålar och gör båda två alldeles ljuva. Dansa behandlar mobbning på ett starkt vis och överlag är texterna mycket välarbetade. Nakna och beskrivande, tydliga. I Jag tycker om dig är språket rätt fram, musiken närmar sig här blues. 

Överlag är tempot lugnt och soundet lika rikt på detaljer som texterna. Kanske är den röda tråden att finna närhet och gå sin egen väg, finna tillhörighet. Att få leva så det syns. 

Fia Ekberg har två release-konserter på gång. De har blivit försenade på grund av pandemin, men nu är det äntligen dags. Den ena sker den 11 december på Studio Epidemin och den andra den 16 december, på Musikens Hus i Majorna.

Lyssna på albumet här nedan!