måndag 2 augusti 2021

Anna Bodotter - Strålande utsikter


Anna Bodotter fortsätter att vara produktiv. Det var mindre än ett år sedan som hennes debutalbum Kom ta bilder släpptes och nu är redan hennes andra album här, med titeln Strålande utsikter. Ibland kan en sådan hög produktivitet bidra till att det blir ojämnt - som att varken artisten eller lyssnaren vet vad verket egentligen vill säga, vart det vill någonstans. Med Anna upplever jag inte det så. Hennes väg känns självklar och även om låtmaterialet är mer jämnt och kanske saknar hitsinglar i den bemärkelsen så tänker jag inte på hennes musik som något som söker just topparna. Här handlar det istället väldigt mycket om känsla och att verkligen kunna förmedla dessa och det är Anna helt fantastisk på; känslorna skär in i kroppen på mig. Hon sätter inte filter på vardagen eller livet i stort, utan hon berättar mycket om hur det faktiskt är. Hon skriver poetiskt och drömskt och ibland låter det nästan som Astrid Lindgrens visor med ett elektroniskt arrangemang. Och det är verkligen inget negativt menat. 

Jag tänker att mycket av texterna bär på barndomens drömmar i ena handen och ensamheten som tar över en helt ibland i den andra och tillsammans så blir det en slags tröst att lyssna på albumet. Det kramar inte om en hela tiden, men det förstår; vi har känt samma känslor. Anna har förstås påverkats av hela situationen med Corona och en av låtarna heter just Covid; passande på ett album som ofta stryker kring ensamhet. 

Jag håller fortfarande Barndomens gudar som en fantastisk låt, kanske en av de bästa singlarna det här året. Låtar som Sartre och avslutande Fortfarande ganska unga är också rakt igenom fantastiska. Det är musik som berör, som tar med en tillbaka till barndomen och som samtidigt förstår det jobbiga i att bli vuxen, ensamheten man kan känna och bli en del av. Det är musik som förstår en. Helt enkelt.

Lyssna på albumet här nedan och kolla in den fina musikvideon till titellåten.