fredag 13 augusti 2021

Musikminne från Johan Offerlind

Dan Andersson har varit en stor förebild för mig i mitt skrivande. Naturens mystik och sökandet efter flera saker - tröst, frid. I juni släppte Avantgardets Johan Offerlind den första låten från hans Dan Andersson-projekt, En strof till Huck Finns minne. I juli släppte han nästa tonsatta Dan Andersson-text; Gengångare. Båda är väldigt vackra, omfamnar många känslor och förvaltar Dans texter väl. Lite senare kommer ett album med Johans tonsättningar av Dan. Till sin hjälp har han bland annat haft Lennart Junior Göransson som skrivit blås och stråkar. Idag gästar Johan bloggen och berättar om ett musikminne! 

Mitt musikminne sträcker sig tillbaka till en episod i mellanstadiet då jag för första gången stod på scen och uppträdde tillsammans med mina polare i ett rockband som kallade sig Salubrin. 

Vår musiklärare Mats Runberg hade anordnat en skolkonsert i matsalen och gett oss möjlighet att repetera i musiksalen utanför skoltid. Känslan man får av att jobba mot ett gemensamt mål var på sätt och vis en ny upplevelse för mig. Visserligen hade jag deltagit i sammanhang som uppbringar samma kollektiva förväntningar och förhoppningar men mitt bristande intresse och motorik gjorde mig till en usel lagkamrat i såväl sportsammanhang som skolarbete. 

När dagen kom, Julen -92, äntrades scenen på darrande ben med skolans elever och lärare som publik. I detta läge fanns ingen möjlighet att backa utan det som gällde var att lita på sig själv och sina bandkamrater. Det var en mäktig upplevelse att fylla lokalen med ljud som skapades av oss själva i realtid med hjälp av elförstärkta instrument. Rökmaskinen och scenbelysningen ökade upplevelsen av att det vi gjorde var på allvar, för det var det ju också. Kanske den mest viktiga spelningen någonsin. 

Inför denna händelse lärde jag mig att ta ut glädjen i förskott och njuta av resan med alla inre bilder som målas upp längs vägen. 

Jag har hört vissa påstå att musik inte är viktigt och som undrar varför musik är ett ämne i grundskolan. För mig är det jävligt viktigt. Viktigast av allt! 

Tack Mats! Du gav mig blodad tand! 

/ Johan Offerlind 

Lyssna på En strof till Huck finns minne och Gengångare här nedan!