fredag 5 mars 2021

Musikminne från Lilian Young


Lilian Young har sysslat med musik sedan hon var liten. Senaste singeln heter Better way. Tidigare har hon släppt singlarna Few more years och Nothing. Lilian kommer från Hanko i Finland. Under tonårstiden brottades hon med psykisk ohälsa och fick senare diagnosen ADD. Efter behandling så lärde hon sig att kontrollera sin oro. Idag gör Lilian fantastisk musik och hennes röst går igenom en och lämnar efter sig något mycket, mycket fint. Idag gästar Lilian för att berätta om ett musikminne! 

Halo är en av Beyoncés mest kända låtar men är helt ärligt inte min favorit fast jag tycker den är jättefin. Jag gick i en pop och rock skola (Lärkkulla pop & rock i Karis, Finland) i ett år, där min gitarrlärare Kristoffer Holmberg lärde mig ett fint sätt att spela låten. 

Första gången jag uppträdde med denna låt var på en krog i Karis som min skola skulle uppträda på. Folk tog emot mitt framförande mycket bra då publiken snart tystnade i hela krogen för att lyssna. Det blev ett positivt minne som fastnade. 

Andra gången jag uppträdde med denna låt blev på the blind auditions av The Voice of Finland. Min mamma hade skickat in mig som förslag till showen utan att jag visste om det. Det var meningen att jag skulle gå och se på filminspelningen av en av blind audition deltävlingarna tillsammans med min familj. Plötsligt, då jag satt i publiken, överraskade programledarna mig - och drog upp mig på scenen. De sade att jag hade blivit antagen till tävlingen. Detta var i sig en chock, då jag är svenskspråkig och inte pratar flytande finska, vilket var programspråket. 


Jag valde att uppträda med Halo eftersom jag och bandet kunde den sen tidigare. Jag hade inga förväntningar så jag valde att inte stressa över om domarna svängde eller inte och fokuserade istället på att bara njuta och ha kul att uppträda på en scen. Tills en av dem faktiskt svängde och slutligen även resten av stolarna. Jag tänkte inte ens att någon av dem skulle svänga och sedan svängde alla. 

Jag kommer ihåg chocken och tanken att ‘’Vad har jag gett mig in på nu?’’. Det slutade med att jag tog mig ända till live-showerna. 

Även om jag sysslat med musik sedan jag var liten, var detta början på min resa och min inspiration att på allvar jobba för att bli en professionell artist. Min tid i Lärkkulla och programmet Voice med min coach Toni Wirtanen hjälpte mig befästa min egen stil som artist. Därför har Halo blivit en milstolpe i min karriär, även om jag nu sjungit den så många gånger att det börjar bli lite tjatigt!

/ Lilian Young

Lyssna på Better Way här nedan och se framträdandet från The Voice of Finland genom att klicka här