fredag 25 september 2020

"Vi önskar att Corona försvinner helt och hållet och att man äntligen får ta sig ut och spela för publik igen"


Folkrockbandet Julma från Pajala i Tornedalen har precis släppt nya albumet Mitt emellan någonstans och idag gästar de bloggen och berättar om hur de har påverkats av Corona, om nättroll och om att få åka tillbaka till 60-talet. 

Hur ser ni på ert debutalbum idag? 
- Med värme. Julma som band har funnits i snart 20 år men det är först 2016 som vi tog tag i saken och spelade in våra låtar för att släppa vår debutskiva. Många av låtarna har några år på nacken så det känns skönt att ha ”gjort bort” dom för att kunna gå vidare. Men vi tycker fortfarande väldigt mycket om låtarna och resultatet. 

Hur känner ni att ni har utvecklats sedan förra albumet? 
- Vi har börjat träffas mer kontinuerligt, alla medlemmar tar mer plats, och kommer med idéer oftare än var det var på första skivan. Orsaken beror på att många av låtarna på första skivan har Peter skrivit ensam medans på den nya skivan har de flesta låtarna arbetats fram tillsammans. 

Om ni skulle beskriva det nya albumet som en fysisk plats - vad skulle det vara för en slags plats och hur mår människorna där? 
- Albumet heter ju Mitt emellan någonstans och det kan tolkas på många sätt. Mitt emellan i livet, mitt emellan olika känslor m.m. Så vår plats ligger rimligen mitt emellan allting med en ”lagom” känsla på människorna. Lite mitt emellan så där. 

Hur har allt med Corona påverkat er? 
- Som för alla inom kulturbranschen är även vi drabbade. Som band har vi fått skjuta fram skivsläppet, och även fått avbokade spelningar. Några i bandet har levt på att spela och har där fått återgå till gamla kompetenser och arbeten. Om man ska hitta något spännande och positivt med Corona är det att man fått lära sig att tänka lite utanför boxen. Som t.ex livespelningen på Facebook. 

Ni är utspridda geografiskt. Hur fungerar det i praktiken? Hur ofta hinner ni ses? 
- I dagsläget tycker vi att vi är rätt nära varandra, i alla fall med tornedalska mått. Tidigare har vi haft hela landet mellan oss och då har det vart lite knepigt att träffas ofta. Men vi brukar lösa det genom att skicka idéer digitalt samt skriva mycket i vår gruppchatt. Nu tycker vi det är mycket enklare, vi träffas lite då och då under helger för att umgås, lira igenom det gamla och känna på nytt. 

På förra albumet tolkade ni Cornelis på meänkieli. Jag tycker att det lät väldigt vackert. Har ni något liknande på gång? 
- Det är inget vi har planerat i dagsläget men tanken finns där. Våra tolkningar togs emot väl, och då speciellt här uppe. Så tankarna har vandrat i att släppa ett helt album med tolkningar på meänkieli. Dock är det inte säkert att det bara blir Cornelis. 

På nya albumet fastnade jag mycket för Vals från Pajala. Berätta mer om den! 
- Vals från Pajala är ursprungligen en vals skriven på tvåradigt dragspel av Peters gammelmorfar John Groth. John, hans fru Emma och många andra samlades ofta med dragspelen i hand och spelade när arbetet på gården vilade. Peter bad sin mamma om hon inte kunde försöka skriva en text till den om just John och Emma och deras enorma kärlek. 

Bakom varje sten är en spännande låt som behandlar nättroll som ju tycks bli allt vanligare. Vad tror ni att det beror på att faktaresistens och nättroll ökar i samhället? 
- En svår men viktig fråga. Det är alldeles för lätt att sitta anonym bakom en skärm och skriva vad som helst, att dela artiklar utan att ens ha läst dom i tron att det stämmer. Varför det är så kan man undra. Är det den ökade tillgången till internet eller är det den pågående polariseringen människor emellan. Mobbning, självmord och utanförskap är ett helvete vi brottas med. Vi alla önskar verkligen att folk börjar tänka till, googla fram en artikel till om det verkligen stämmer, var källkritisk och för tusan: Visa empati! 

På Om du bara hade lyssnat så gästar Mirjana Petrova. Hur fick ni kontakt? 
- Mirjana träffade Peter, Torbjörn och Simon på musikhögskolan i Piteå när vi alla var studenter där. Nu bor Peter näst intill granne med henne. Det skiljer bara några kilometer vilket är ett stenkast här uppe! 

Har ni själva någon favorit från albumet? 
- Oj, det är en svår fråga. Vi är ju vansinnigt förtjusta i alla, speciellt när vi precis är i startgroparna av att få släppa albumet. Men om vi måste hitta någon så ligger Vals från Pajala varm om hjärtat just för vad den betyder och berättar. 

Har ni några speciella ”roller” i bandet? 
- Vi försöker tänka på Julma som ett kollektiv. Alla är delaktiga och alla är lika viktiga. Så nej, inga speciella roller. Vi delar, hjälps åt och drar vagnen framåt tillsammans.  Det blir livestreaming i samband med släppet. Berätta mer om det!
 
- Planen var att släppa albumet i samband med Pajala marknad denna sommar. Men pga. Corona fick vi tänka om och göra som många andra, en livespelning på Facebook. Vi kommer lördagen den 26e september samlas i Torbjörns vardagsrum med några utvalda vänner för att spela igenom hela skivan. Och säkert några till från första då man har abstinens som musiker. 

Är tanken att det ska bli fler fysiska spelningar efter att Coronaläget har förbättrats? 
- Absolut! Vi håller redan på att skicka runt vår musik i hopp om att läget förbättrats till nästa år och vi får spela så mycket det bara går. 

Om det var möjligt, vilken tidpunkt i musikhistorien skulle ni vilja besöka? 
- Oj, vilken svår fråga. Det finns tusentals olika möten, epoker och speltillfällen man hade velat vara en del av. Men om jag (Peter) får välja ett så blir det 60-talet och få vara en del av vis-pråmen Storken när det begav sig. Många husgudar där. 

Vilken är er mest oväntade influens? 
- Julma är ett band med tusentals olika influenser då vi alla kommer från rätt olika musikbakgrunder. Allt från folkmusik till hårdrock och allt där i mellan. Men när vi samlas blir det Julma. Det är inget vi eftersträvar eller försöker med att få oss låta som en särskild artist. Det bara blir. Men våra mor och farföräldrar samt våra egna föräldrar har präglat oss alla. Det är kanske därför vi låter som vi låter. 

Till sist, om ni fick drömma fritt, hur skulle framtiden se ut då?
- Att Corona försvinner helt och hållet och att man äntligen får ta sig ut och spela för publik igen.

Lyssna på Mitt emellan någonstans här nedan!