tisdag 22 januari 2019

Musikminne från Konflikten - The Curse of Skånespelningar

Foto: Press

Idag gästas bloggen av bandet Konflikten som berättar om ett musikminne!  

Det är juli och vi är on the road, på väg från Göteborg till Skåne för att spela för sommarkursdeltagarna på Fridhems Folkhögskola. Allt har rullat på (bokstavligt talat) och E6:an bjuder som vanligt på lika mängd lastbilar som fartdårar, men i Konflikten-bilen är allt prima. Så småningom börjar dock kaffesuget göra sig påmint och vi stannar till vid närmsta bensinmack. Där, någonstans mellan Falkenberg och Falkenberg, får Karin och Amanda koffeinkicken de så desperat behövde och vi sätter oss åter i hyrbilen redo för fortsatt färd.

Denna gång hinner vi dock inte längre än ca. 200 meter ut på motorvägen innan bilen har tröttnat på de stissiga koffeindrickarna och börjar göra revolt. Motorlampan lyser ilsket och för varje meter verkar bilen rycka oss otåligt åt olika håll som en angsty teen. Amanda bromsar in samtidigt som hon slår på varningsblinkers. Där står vi nu, i en vägren någonstans mellan Falkenberg och Falkenberg, med varningstriangeln utställd och en panikslagen Lindis som förtvivlat försöker nå biluthyrarna.

Som om det inte vore nog börjar i samma stund blodet forsa ur Amandas näsa. Eftersom det inte finns något papper i sikte letar Karin fram en tampong som Amanda får använda för att försöka stoppa blodflödet. Livet som turnerande musiker har aldrig känts så glamoröst. Efter att ha pratat med servicecentralen har vi fått alternativen 1. Vända tillbaka till Göteborg för att få en ny bil men då missa soundcheck och eventuellt också spelningen, 2. Fortsätta och hoppas på det bästa. Vi fortsätter. Allt för konsten. Med hotet om att bli utbytt verkar bilen ha bestämt sig för att fortsätta framåt en bit till trots allt och vi tar oss sakta men säkert fram längs vägen, nu med en stressad Lindis vid ratten och en blödande Amanda bredvid. Efter ännu ett stopp och telefonsamtal rullar vi mirakulöst in på parkeringen utanför folkhögskolan.

Som tur var hade mödan inte varit förgäves. Vi får ett fantastiskt bemötande av personalen, grillbuffé i solnedgången och när klockan slår halv nio börjar vi en otroligt rolig spelning på skolans innergård. Vackra ljusslingor i olika färger lyser upp publiken och ljudet som studsar mellan husen får det att kännas som att vi står i en arena och sjunger. Tack Fridhem.

Morgonen efter är det dags att återvända till Göteborg. Något skeptiska sätter vi oss åter i vår angsty teen-bil. Inte helt överraskande tar vi oss endast ca. 1 km innan den åter bestämmer sig för att skaka som ett skrämt marsvin. Den här gången så kraftigt att vi inte vågar köra vidare. Vi vänder vid närmaste bondgård och kör tillbaka in i Svalöv centrum där vi innan avfärd hade sett en bilmack med tillhörande servicestation. Osmidigt kör vi in på parkeringen, lägger i handbromsen och andas inte ut förrän vi lämnat över nycklarna till personalen som ska undersöka problemet.

Efter en timme eller två av väntan i gräset utanför macken ser vi den lilla djävulen “glida” ut genom garageporten och vi möter en av mekanikerna för att se vad som har hänt. Av en inte så trevlig medelålders man får vi mansplainat för oss att vi har kört med handbromsen i, eftersom vi uppenbarligen inte har förstått att den moderna bilen har en handbroms vid fötterna. Vi försöker förklara att vi la i handbromsen när vi parkerade utanför macken och att det är de, inte vi, som kört med den i, men de är övertygade om motsatsen och efter att ha lärt oss hur en kör bil vinkar de iväg oss. Smått oroliga och inte klokare på vad som är fel, börjar vi försiktigt köra hemåt. Bilen verkar ha bråkat klart och när vi lämnar in den ber personalen hemskt mycket om ursäkt för all problematik.

Låt oss nu hoppa fram två år i tiden när det är dags att återvända till Fridhems folkhögskola för en liknande spelning. Vi hämtar upp hyrbilen på det gamla vanliga stället - som vi aldrig annars har problem med - men hinner inte längre än en bit ut på motorvägen innan motorlampan börjar lysa även på denna bil! Vi har dock lärt oss av våra misstag och denna gång vänder vi direkt. Som tur är har vi lite extra tid att vänta denna gång, utan risk för att missa soundcheck, och en timme senare åker vi därifrån med en icke-problematisk bil som smidigt tar oss hela vägen till Svalöv. Och Amandas näsa förblir näsblodsfri hela vägen. Det var vår bilhistoria. Tack för oss.

/ Konflikten

En kan följa Konflikten på Facebook här. Här nedan kan en lyssna på senaste singeln Action.