måndag 8 januari 2018

"Under den välpolerade ytan döljer sig ett mörker i form av en narcissistisk förälder"

Foto: Press

Nu i december släppte Sanne Forslund sin debutroman I mors klor. En bok om familjen Lundeborg där allt, under den välpolerade ytan, inte är som det ska. Här nedan berättar Sanne om boken, om sin uppväxt i Visby och om barndomens drömmar. 

För det första, för den som ännu inte läst den, vill du berätta lite om handlingen i I mors klor
- I mors klor är en roman som kan kännas omskakande och svår att lägga ifrån sig. Den handlar om en tillsynes helt vanlig familj i ett lika vanligt radhus. Men under den välpolerade och dammfria ytan döljer sig ett mörker i form av en narcissistisk förälder. Det påverkar hela familjen som dessutom är belagd med munkavle – allt måste stanna innanför radhusets väggar. 


Hur har responsen varit? 
- För mig som debutant har det känts överväldigande. Det är många som hör av sig och berättar om hur berörda de har blivit när de läst boken, och nästan varje dag möter jag folk som är intresserade, nyfikna och som vill läsa den. 


Hur mycket av ditt eget liv finns i boken? 
- Boken är en blandning av självupplevt, av sådant jag sett hemma hos andra och av händelser som jag fått berättat för mig. Boken har också tagit sina egna vägar ibland och det har gjort skrivandet speciellt roligt. 


När och hur fick du idén till I mors klor
- Svårt att säga, idén har förmodligen legat där i decennier. Det var speciellt en mening som malde i huvudet och så fort jag skrev ner den så var skrivprocessen igång. Det svåra var inte att skriva, det svåra var att skaffa sig tiden att göra det. 

Du växte upp i Visby, hur skulle du beskriva din uppväxt där?  
- Så här i backspegeln ser jag en uppväxt i en idyllisk småstad där allting fanns. Det var gott om barn, vi sprang fritt omkring och gjorde våghalsiga saker som att klättra på ringmuren och smyga i ruiner. Hela tiden fanns närheten till havet. Biltrafiken var sparsam och utan dagens teknik fick man vara ifred för de vuxna, huvudsaken var att man kom hem till måltiderna.  


Vad läste du för slags böcker som barn? 
- Pippi Långstrump, Kulla-Gulla, Polyanna, Fem-böckerna, Bill-böckerna och alla former av hästböcker. 


Minns du vad du hade för drömmar som barn? 
- Vi var några stycken som gärna ville bli artister. The Beatles var förebilderna förstås. 


Vad har du för drömmar nu?

- Istället för drömmar har jag planer. Som att fördjupa det jag prioriterar mest - skrivande, umgänge och naturupplevelser. 

Minns du första gången du kände ”En dag vill jag bli författare?” 
- Nej, just den önskan har inte varit drivkraften, det har snarare varit själva glädjen att få hålla på med ord och språk som drivit mig. Att stå vid datorn och skriva är ett rent nöje, det blir aldrig tråkigt.  


Vad var svårast under arbetet med boken? 
- Förmodligen var det redigeringen. Det är svårt att se sina egna stavfel, upprepningar etc. I ett visst skede måste man be någon annan med ”friska” ögon att läsa. 


Har du något råd till den som själv lever med narcissism inom familjen?

- Misstänker man att någon är narcissist är det bra att ta reda på vad den ”diagnosen” innebär. Att låna böcker i ämnet och få insikt om hur svårt det kan vara att nå fram till en narcissist. Kunskap kan ge förklaringar som gör att man slutar stånga sig blodig. 


Var det din tanke hela tiden att just den här historien skulle bli din debutroman, eller har du haft andra planer? 
- Debutromanen, och även den kommande uppföljaren, innehåller båda historier som länge velat komma ner på pränt. 


Vad hoppas du läsaren ska känna när den läser I mors klor? 
- Igenkänning. Förståelse för varför man aldrig nådde fram till den där viktiga personen. Eller varför man drabbats av olika symtom som till exempel ätstörningar. Men viktigast av allt är kanske igenkänning hos oss själva - har jag också liknande drag som bokens huvudperson?  


Vilket är ditt bästa minne, kopplat till en bok? 
- När jag var barn och min mamma läste högt ur Edgar Rice Burroughs böcker om Tarzan för mig. De innehöll allt man kunde önska sig.  


Hur skulle du sammanfatta ditt 2017 om du blickar tillbaka?
- 2017 har varit året när jag målmedvetet arbetade för att ge ut min debutroman. Känslan av att ha gått i mål var överväldigande när jag i november stod och signerade på mitt eget releaseparty.

Min plan är att besöka Visby för första gången i sommar, något tips på en plats jag inte får missa?  
- Om frågan gällt hela Gotland hade jag fått skriva en bok till. Även Visby har oerhört mycket att erbjuda, men måste jag välja får det bli ringmuren. Då får man vara med om en medeltida vandring i 3,5 km och samtidigt uppleva Visby av idag.  


Till sist, vilket är det finaste ordet du vet? 

- Av de tio vackraste orden jag vet väljer jag natur, det står för både inre och yttre upplevelser.

En kan köpa I mors klor på bland annat Bokus och Adlibris