tisdag 14 juni 2016

"Barn ska inte fösas in i vuxenvärldens smala könsnormer"

Foto: Pressbild

Linda Glad och Sara Skogsmark startade barnklädesbutiken Uni för 11 år sedan. Fokus ligger på könsneutrala och ekologiska kläder för barn. Idén till butiken fick Sara när hennes son föddes och hon insåg att utbudet av barnkläder inte alls speglade hennes vilja att uppfostra sin son till en modern, jämställd och fri person utan att begränsa honom till stereotypa könsroller. Uni har idag en butik i Stockholm och säljer även sina produkter på deras hemsida. 

Berätta mer om era kläder och tanken bakom!
- Vi tycker att barn ska få utrymme att vara de individer de är, utan att fösas in i vuxenvärldens smala könsnormer. Barnens fria och fantasifulla synsätt borde vi vuxna hylla, uppmuntra och själva försöka dra lärdom av – inte tränga undan. Dessutom vill vi gärna försöka bidra till ett mer långsamt och hållbart sätt att konsumera hellre än dagens slit-och-släng-samhälle. Så kort och gott gör vi ekologiska unisex-barnkläder som är ansvarsfullt tillverkade och håller hög kvalitet. I vår butik säljer vi utöver våra egna kläder en mängd andra varumärken inom barnkläder, leksaker och inredning som på ett eller annat sätt arbetar i samma riktning som vi.  

Ofta är det tyvärr så att många som engagerar sig för exempelvis miljö & jämställdhet får hårdast kritik, en förväntas plötsligt leva helt perfekt och missar en något så ska en sättas dit. Vad tror ni att det beror på att personer som gör något ifrågasätts mer än de som inte gör något alls? Är det något ni själva råkat ut för?
- Ja det är tråkigt och knepigt det där. Ingen kan vara “perfekt” och inte heller finns det några egentliga “rätt och fel” utan varje person måste göra sin tolkning och kunna välja sina specifika hjärtefrågor. Livet är ingen tävling. Och människor som försöker ta ansvar och göra gott borde uppmuntras för det, inte tryckas ned p.g.a. sina tillkortakommanden. Men det är väl något med att folk lätt känner sig skrivna på näsan, i kombination med att man gärna kategoriserar människor och vill tillskriva dem en massa åsikter som de kanske inte har – eller hunnit reflektera över än. Sedan kan vi tycka att det är skillnad på att bli ifrågasatta i privatlivet eller i vår roll som företagare. Vårt måtto är den där gamla godingen om att “ingen kan göra allt men alla kan göra något…”  Vi försöker helt enkelt hänga med och göra så gott vi bara kan, på de plan vi behärskar, både privat och jobbmässigt. 

- Visst har vi/Uni blivit ifrågasatta någon gång ibland, men det tycker vi också att vi som företag måste klara av att ta. Generellt sett behöver företag ta ett större ansvar för hur deras verksamhet påverkar människor och miljö, och för att nå dit krävs det att kunder ifrågasätter när något verkar oklart. Det får en förhoppningsvis att tänka till och bli bättre. Sedan är det förstås skillnad på att bli ifrågasatt kontra att bli påhoppad, där det förstnämnda är konstruktivt och det andra bara oförskämt. 

Ni har nu hållit på i 11 år. Känner ni att attityden till unisexkläder för barn har förändrats genom åren?
- Ja jösses vad tiden går! Och tack och lov så går utvecklingen framåt. Attityden har förändrats, generellt sett är folk mer bekanta med de frågeställningar vi jobbar med. Och i barnklädesbranschen blev “unisexbarnkläder” nästan ett ”mode-ord” under en period, men sedan gick utvecklingen tyvärr tillbaka till den mer traditionella rosa/blå uppdelningen av kollektionerna. Fast inte hos alla och vi väljer att samarbeta med de företag som vi tycker gör spännande produktioner inom området. Vi hoppas ju att vi mer eller mindre ska nå till en punkt där unisexkläder är en självklarhet. Men med det sagt är vi inte ute efter att göra kläder så ”neutrala” som möjligt utan vi vill snarare utmana allas våra förutfattade meningar om vad som är ”pojk” och ”flick”, exempelvis när det kommer till färgval i kombination med prints. Vi anser att alla färger är unisex om man använder dem på rätt sätt. Barn brukar gilla alla färger om de opåverkat får möjligheten att prova på, och det är ju jättekul! Vem vill inte vara både fin, cool, gullig, tuff, vacker och alldeles alldeles underbar?  

Vad är det svåraste med att driva en liten butik? 
- Att få ekonomin att gå ihop och tiden att räcka till. Man vill och behöver ständigt utvecklas för att överleva som småföretagare, men många gånger räcker tiden och pengarna bara till den löpande verksamheten…och hur ska man då utvecklas? Vi har fortfarande inga bra svar på det, efter elva år, men vi har nog blivit tryggare i våra roller och får inte längre panik så fort det går dåligt en månad.  

Ni har tidigare också haft en butik i Linköping, tror ni att ni återigen kommer satsa utanför Stockholm? 
- Det hade varit oerhört roligt att finnas i fler städer, men vi har också lärt oss av tidigare erfarenheter som säger att vår organisation (om man nu kan använda ett sådant ord när man är två ägare och har två stycken som extrapersonal, haha!) är för liten för att hantera mer än en butik i dagsläget. Men visionerna är stora och alla möjligheter finns med Uni! Vi har ett inarbetat och starkt varumärke så en vacker dag hoppas vi på möjligheterna att investera mer i bolaget och ta allt till en ny nivå, på egen hand eller med hjälp av någon extern part. Hur det ska gå till får framtiden visa, och det känns spännande!

Om ni ser till när ni själva var barn, minns ni hur det var då med könsneutrala barnkläder? Har utvecklingen gått framåt eller bakåt generellt? 
- Vi upplevde att kläderna var mer könsneutrala när vi var små. Det var aldrig några konstigheter att ärva kläder mellan syskon och kusiner, oavsett om det var tjejer och killar emellan. Så vi anser att utvecklingen gått bakåt under många år, för att nu återigen börjat vända. Allt fler stannar upp och reflekterar över vilka signaler vi sänder ut till våra barn, faktiskt också genom en så pass ytlig sak som kläder. För visst påverkas vi av de kläder vi sätter på oss och visst färgas våra attityder mot de människor vi träffar utifrån de kläder de bär, vuxna som barn.

Jag har läst en del undersökningar som visar att folk generellt tycker det är svårare att sätta på pojkar traditionellt "tjejiga" färger än tvärtom, vad tror ni att det beror på? 
- Absolut, visst är det så och vi tror att det hänger ihop med den patriarkala syn som finns i samhället där kvinnliga attribut inte värderas lika högt som manliga. Begreppet ”pojkflicka” är vi ju bekanta med sedan länge, men att beskriva någon från det motsatta könet som ”flickpojke” det har vi nog sällan eller aldrig varit med om. Traditionellt feminina värden står lågt i kurs och det innefattar även färg, form och kläder. MEN återigen: tiderna förändras. Idag är det inte alls lika uppseendeväckande när en pojke kommer med rosa kläder som det var när vi startade Uni för elva år sedan. Sedan är vi också medvetna om att vi själva lever i något av en PK-storstads-bubbla, det ser väldigt annorlunda ut i andra delar av landet, utan att generalisera. 

Samtidigt som en behöver sälja så är det så klart svårt att bortse från att konsumtion är ett stort miljöproblem. Hur hanterar ni det?
- Vi anser att unisextanken och ett mer hållbart sätt att konsumera hänger ihop. Dagens väldigt ”könskodade” kläder är inte tillverkade för att ärvas hur som helst, och ofta är kvalitén av den sort att det knappt går att ärva. Privatekonomiskt har människor mer pengar att röra sig med nu än för 30 år sedan och i samband med det har företag flyttat sin produktion till billiga låglöneländer, så trots att folk har mer pengar går det att konsumera betydligt billigare än man gjorde förr och därför handlar man också mer. Köp, slit och släng – det är verkligen inte hållbart! Men vi märker också att skaran som funderar över detta och börjar reagera växer sig allt starkare. 

- Vi jobbar inte med att försöka sälja på våra kunder så mycket som möjligt, saker som de inte behöver, utan uppmuntrar istället gärna till att handla begagnat och satsa på kvalitet när man väl köper nytt. Då har man råd att betala lite mer när man köper nytt, det tjänar alla och miljön på. Vi försöker dessutom tänka mer långsiktigt med det vi tillverkar och köper in än bara ”just i denna säsong”. Visst behöver man säsongsvaror också men vi har en något tveksam inställning till hela ”mode” tanken om den ska bygga på snabb och oansvarsfull konsumtion. Nej, handla ansvarsfullt gör man för sina barn, för de som har tillverkat produkterna och för miljön. Ju fler som gör så desto bättre blir dessutom utbudet på andrahandsmarknaden eftersom bra saker kan leva längre, kul och smart!

Vad tror ni är de främsta anledningarna till att de stora kedjorna håller kvar vid traditionella flick- och pojkkläder?
- För att man troligtvis säljer mer. Det finns pengar i det, absolut. Och långt ifrån alla tänker som vi gör, fortfarande anser många att ”pojkar ska vara pojkar och flickor ska vara flickor”. Vi ställer oss frågande till vad det innebär att ”vara” det ena eller det andra. Vad är konstruerat och vad är det vi trycker undan? Men många människor vill konsumera på det sättet och det är de stora kedjornas levebröd.

Hur tror ni att modeindustrin kommer se ut i framtiden?  
- Vi måste ju ställa om i samhället, på alla möjliga plan. Miljön säger det och det har också modeindustrin blivit varse om. Däremot har man reagerat väldigt sent i frågan och våra konsumtionsmönster är invanda. Det är heller ingen lätt fråga, för hur får man en industri som till stor del bygger på snabba konsumtionsmönster att bli mer hållbar? Det handlar om att förändra människors attityder och det sker inte över en natt. Men det finns numer många goda krafter som arbetar för hållbarhet både produktionsmässigt men även resursmässigt. Och det finns väl knappast någon som kan säga att den inte känner till konsumtionens baksida- även om man inte lever hållbart ännu. 

- Vi tror att en stor del av förändringskraften ligger hos oss konsumenter. Genom att välja var, hur och varför vi spenderar våra pengar visar vi modeindustrin vart framtiden finns. Pengar är en maktfaktor och vi måste på allvar inse att det faktiskt spelar roll hur vi använder oss av den makten. Bland annat behöver vi vänja oss av vid att saker och ting är så billiga att vi inte betalar det pris varorna egentligen kostar att tillverka. Det är någon annan, ofta långt härifrån och miljön, som betalar det priset. Men det betyder inte att modeföretagen står utan ansvar, absolut inte. Vi önskar och tror att vi kommer få se fler exempel framöver på hur modeindustrin förändras. Det handlar bland annat om alternativa resurssnåla material, ”upcycling”, närproducerat, att vårda våra kläder och att statusen förflyttas från det snabba till det långsamma. Slowfashion är framtidens melodi! Fast vi sysslar inte med fashion, vi gör barnkläder.

Här kan en läsa mer om Uni.