söndag 8 februari 2015

Teater Tamauer - MENS

Foto: Lina Ikse

Antologin Kvinnor ritar bara serier om mens kom ut förra året där 40 tecknare bidrog med serier om mens. Teater Tamauer utgår ifrån antologin men även ur sina egna minnen och historier om mens i föreställningen som heter just MENS. Det är dagen efter premiären och en utsåld premiär tycks vara minst lika utsåld igen. På scenen står förutom skådespelarna Helena Gezelius och Åsa Gustafsson en mensgarderob, ett vitt yttre, ett rött inre. På scengolvet illustreras menscykeln med hjälp av tejp. Föreställningen blandar både humor, allvar, fakta och sång. It’s raining mens, hallelujah! Under en timme pratas det om hur mens påverkar alla människor på olika sätt, ofta osynligt, eftersom det så sällan pratas om det. Under en, av publiken väldigt uppskattad del, funderar ensemblen på hur det hade varit om män hade mens, om de då hade haft rätt att ta en dag ledigt varje månad och om mensskydden till slut hade varit gratis. Det är tragiskt att det förmodligen hade varit just så också, plus att det förmodligen hade forskats mer på området. Annars är det mycket skratt kvällen igenom, föreställningen är ofta väldigt rolig, ”man måste se till sina behov under de här dagarna, jag behöver dö”, säger Helena. 

Ända sen Liv Strömqvists sommarprogram om mens för snart två år sedan har det pratats allt mer om ämnet, som tidigare varit väldigt tabubelagt, som en vän till mig uttryckte det ”enligt normerna är mens något som måste fräschas upp, det får inte synas eller märkas på något sätt, det vore bara motbjudande”. Alltmer förs det samtal och görs det serier som inte går runt ämnet utan som kör rätt på, utan omskrivningar, utan blåa vätskor i reklamen. Teater Tamauers föreställning är också utan omskrivningar och det känns både personligt och nära. Det handlar både om att få mens och att inte få det och rädslan över att den ska försvinna innan en får barn, rädslan över att reduceras till en kropp snarare än att få vara en person, hur den skapade avstånd och rädsla över att inte vara ”normal”. 

MENS är en väldigt viktig föreställning där de två skådespelarna gör ett fantastiskt jobb och som Åsa Gustafsson själv uttryckte det i en intervju, ”För det första så skulle ingen existera om inte mens fanns”. 

Teatern spelas på Hagateatern fram till den 7 mars. Läs mer om den här