tisdag 20 januari 2015

Digital motion med Turf

Översikt av Turf-Sverige

Jag har tidigare skrivit om att på lång sikt minska ner tekniken i mitt liv, inte för att teknik i sig är dåligt, utan för att för mycket teknik står i vägen för att utvecklas som social varelse, snarare än att utvecklas som digital varelse. När tekniken går att kombinera med att röra på sig så är det dock en lite annan sak. Jag började med Turf i december förra året och det har på ganska kort tid blivit en del av min vardag. Turf är ett spel som finns både för Android och iOS. Spelet går ut på att samla poäng genom att ta över zoner och sedan behålla dem så länge som möjligt. För att ta över en zon så måste en besöka platsen där zonen finns fysiskt och zonerna är ofta placerade vid fina ställen, ute i naturen, vid utsiktsplatser och så vidare. Hur många zoner som finns just där en befinner sig beror till stor del på hur många aktiva turfare det finns i närområdet. En spelomgång varar i en månad och efter att omgången är slut så nollställs poängen för månaden, medan ens medaljer, en rankning och totalpoäng finns kvar. 

Att behålla en zon så länge som möjligt är egentligen mest önskvärt om zonen ger mycket poäng i timmen, annars tjänar en mer på att ens zoner tas över ofta, så att en kan ta tillbaka dem igen. Zoner som ger mycket poäng när en tar över dem ger inte lika mycket poäng i timmen som en zon som ger en få poäng vid övertagande. En zon som ger en 185 poäng när en tar över den ger en bara 1 poäng i timmen, vilket går att jämföra med en zon som ger en 65 poäng vid övertagning och 9 poäng i timmen. Poängen som zonerna ger styrs av hur populär zonen är att ta över. 

Varje gång en tar över en zon så blockeras den i ett visst antal minuter. Ingen annan kan ta zonen medan du har blockerat den. Hur lång ens blockeringstid är styrs av hur hög ens rankning är, men blockeringstiden kan aldrig bli längre än 30 minuter. 
En kan, som jag snuddade lite vid innan, också ta olika medaljer. För att ta dessa kan det krävas allt från att simma till en vattenbelägen zon, att ta 50 zoner på 24 timmar eller att en innehar exempelvis 100 zoner samtidigt. 

Vad en vill få ut av sitt turfande lär skilja sig mycket från person till person. Kanske vill en få så mycket poäng som möjligt, kanske satsar en på att ta olika medaljer eller så är det kanske en bra motivationshöjare för att ta sig ut och röra på sig lite. Ofta en kombination, misstänker jag. För att få mycket poäng under en månad skulle jag säga att det är viktigt att ta många zoner ganska sent på kvällen och gärna sådana en får mycket poäng i timmen av och så bör en gärna vara ute så mycket som möjligt och förstås befinna sig på platser där det finns mycket zoner. De allra flesta som turfar cyklar, men det finns även en stor mängd gåturfare. Zonerna är utlagda så att det oftast inte går att ta dem genom att sitta i en bil, även om det säkert lär fungera i enstaka fall. En får både motion, upptäcker lätt nya platser en kanske inte hade besökt annars och så kan en skaffa sig nya bekanta där ute bland zonerna. I början verkar det kanske inte så roligt men helt plötsligt börjar en ta lite omvägar från jobbet bara för att det finns zoner längs vägen. Kanske finns det en möjlighet att utvecklas både som social och digital varelse, Turf är i alla fall en fin kombination. 

En kan lära sig mer om Turf på hemsidan.