måndag 1 september 2014

Mäbe - Mot Ingenstans Och Överallt


Jag gillar musik som berättar historier, det ger musiken en personlig touch som skänker extra dimensioner. Jag minns när jag hörde Växjöbandet Pueblos Mother died för första gången. Den slog undan benen på mig och jag tycker om när musik känns så. När den slår undan, exploderar och imploderar. På Mäbes nya skiva Mot Ingenstans Och Överallt sjunger sångaren Mäbe Johansson om sin morfar Pannkakskungen som vid spisen var just pannkakskung fast han aldrig gjort en endaste smet, han körde samma lottorad för evigt och Mäbe sjunger om att han var ”min första idol”. När jag intervjuade Mäbe Johansson för ett tag sedan beskrev han den nya skivan som mer personlig än de tidigare skivorna och med ett lite lägre tempo än innan. 

Om vi ska gå återgå till det jag nämnde tidigare så är det här en skiva som snarare imploderar än exploderar och jag gillar den förändringen, när musiken och texterna är lite mer eftertänksamma och sökande. Just Pannkakskungen tillhör skivans starkaste trio låtar. För dom som blöder, titelspåret Mot ingenstans och överallt och så Pannkakskungen är låtar som äter sig genom kroppen och in i själen, både med hjälp av starka texter och melodier. Det är inte mycket ljus som berättas, ur rösten hämtas mest mörker som inte tycks brinna ut, som bara fortsätter utan hopp om ljus. I titelspåret sjunger Mäbe om att ”Vart man är så längtar man bort”. Det finns hela tiden ett slags sökande i Mäbes texter. Ett sökande genom mörkret.

Mäbe har tidigare fått en del kritik för att låta för mycket som Thåström och absolut är det så att en fortfarande hör Thåström i Mäbe, men samtidigt går musiken allt mer sin egen väg och Mäbe lyckas verkligen, både i skivans lugna låtar och den mer industriella rock-låten Hammarslag. Skivans inledning är lite svagare än den fortsätter, då varken Gubben i månen eller Maskerad tillhör Mäbes starkare låtar, men även fast skivan sviktar här och där är det Mäbes klart bästa skiva än så länge. Jag hoppas folk tar sig tid att lyssna och upptäcka Mäbe. Ni kommer få er med något väldigt bra av den upptäckten. 

Ett stort tack till Mäbe för recensionexemplar. Skivan släpps den 3 oktober och går att förhandsboka på CDON, Ginza och Bengans