onsdag 6 augusti 2014

När ska vi nipple-slippa detta?

Bröstchock, nipple-slip, bröstskandal. Kvinnor blir ofta skuldbelagda om de visar sina bröst, medan män kan gå på en mängd offentliga platser utan att någon bryr sig nämnvärt. Kvinnor ombes klä på sig och blir i vissa fall till och med bortförda om de visar sina bröst. Publicerar jag en bild på min bara överkropp blir på sin nöjd någon äcklad men min bild lär knappast bli borttagen av Facebook för att jag visar upp min bringa där, men ett kvinnobröst anses stötande att visa upp på Facebook och bilden blir därmed borttagen. Just nakenhetsfrågan är ganska intressant. Generellt sätt så framställs nakna män i media som roliga, medan nakna kvinnor framställs på ett sexuellt plan och medan Morrissey kan slänga av sig skjortan på scenen så kallas Courtney Love för slampa när hon kastar sin tröja. Medan vissa har en frihet i att visa sin kropp på ett avslappnat sätt så har andra inte samma handlingsutrymme. Vissa är låsta till att samhället bestämmer reglerna. En kvinna riskerar att bli utslängd ifrån både badhus och nattklubbar och riskerar både att bli anmäld för förargelseväckande beteende eller bli tafsad på när hon går med bar överkropp. 

Det hela måste handla om att alla ska kunna finnas i offentliga rum på samma villkor. Där nakna kroppar ses på samma sätt, där nakenheten tillåts vara mer avslappnad. Alla måste få äga sina kroppar, att få göra egna val, att välja av egen fri vilja om en vill vara barbröstad eller inte, då män kan göra samma sak utan att bli bortförda, utan att bli antastade, utan att bli anmälda för förargelseväckande beteende. Många heterosexuella män är upprörda över att kvinnor vill ha samma rättigheter som dem. De tycks bli helt bestörta över att eventuellt få se bröst i en situation där de inte visas för att hetsa upp eller behaga dem. Om det handlar om storleken på brösten, varför tvingas då inte män med stora bröst skyla dem? Om det handlar om att kvinnligt kodade bröst anses sexuella, varför får då lesbiska kvinnor dela omklädningsrum med heterosexuella kvinnor? Samhällets normer är heteronormativa. När ska alla få ha kroppar utan andras tolkningar och blickar? Bröst tvångssexualiseras och det är på grund av det samhälle vi har. En dag ska vi byta ut har till ett hade. Frågan är bara när?

Stöd gärna projektet Bralien. Mattias Silva och Elin Gustafsson ligger bakom detta projekt, som ska mynna ut i en kortfilm. En komedi som utspelar sig i en värld där kvinnor inte behöver dölja sina kroppar mer än vad män gör, där behåar inte existerar och där ingen heller vet vad det är för något. En kan stödja projektet Bralien - A Brave Nude World här. Gå också gärna in på Facebook och gilla sidan Bara bröst bara. De skriver själva "Det här är en sida för oss som står upp mot diskrimineringen av kvinnor och transpersoner på Sveriges simhallar, och mot tvångssexualisering." Ändå har sidan blivit anmäld flera gånger, medan sidor med diskriminerande innehåll blir kvar trots flertalet anmälningar. Ska vi ha det så?