torsdag 7 augusti 2014

"De kreativa själar som vill syssla med musik i Värnamo drar nog ganska snabbt iväg"

Foto: Privat

Hampus Nessvold släppte nyligen sin första singel Thinking Out Loud, en fantastisk och lite drömsk låt, som passar perfekt att möta natten med, möta drömmarna med. En text som funderar, blickar tillbaka och som når längre än bara rätt in. Fantastisk. Hampus studerar till musikproducent och har även en egen podcast, som både Gudrun Schyman och Soran Ismail har gästat. Ge Hampus en chans, ni kommer inte att ångra er. 
  
Hur skulle du beskriva dig själv?
- Jag är en ångestfylld, kreativ och trygg person som aldrig blir nöjd. Lite lycklig är jag också så klart, haha! 

Du kommer från Värnamo, hur är musikklimatet där?
- Värnamo är en stad med sport och fotboll i fokus, kultur kommer efter och ibland helt i skymundan. Musikklimatet är därför väldigt svalt, tyvärr. De kreativa själar som vill syssla med musik i Värnamo drar nog ganska snabbt iväg och söker lyckan någon annanstans. 

När väcktes ditt musikintresse?
- Mitt musikintresse har växt fram under många år. Jag började sjunga som ensam kille med ett gäng äldre tjejer på Kulturskolan här i Värnamo när jag var ganska liten och sedan har det bara fortsatt. Från att sjunga till att spela och från att spela till att skriva och nu senast att också producera. Jag har alltid älskat att musiken är så obegränsad och att jag kan sväva iväg hur fan som helst, det har drivit mig. 

Du har sysslat med musik under ganska många år, men släpper en singel först nu. Varför har en singel dröjt?
- Musikintresset har som sagt växt fram men att sjunga och spela kan vem som helst göra. Att kunna uttrycka sig och beröra andra däremot, det kräver mer. Jag har provat mig fram länge men inte hittat rätt eller mig själv i musiken, förrän nu. Det är den enkla sanningen till varför en singel har dröjt. Jag har dock inte så bråttom av mig, är 18 år nu. Tiden har inte varit inne tidigare.

Hur skulle du beskriva din musik? 
- Jag tycker det är så svårt att beskriva min egen musik, jag vill inte sätta någon genre på den eller avslöja mina tankar då folk själva ska få tänka och tolka. Men jag skulle nog säga pampigt indie och eftertänksamt. 

Vad kan du berätta om Thinking Out Loud?
- Thinking Out Loud är just som min musik är! En indiedoftande och pampig låt som handlar om när tiden gått för fort, bekymmerna blivit för stora och du helst vill krypa tillbaka till din bekymmersfria barndom. Men samtidigt är den också hoppfull då vi kan finna styrka i det genom tolerans och gemenskap. Hopp.

Vill du berätta lite om hur låten skapades?
- Jag skrev grunden till Thinking Out Loud ganska snabbt förra våren och har sedan dess tillsammans med min producent Victor jobbat fram den till vad den är nu. I början var det en simpel poplåt med ganska tarvlig text. Det var inte förrän i januari som jag fick idén till produktionen. Jag satt i studion och spelade synth med orgelljud och idén bara kom till mig. När jag presenterade för Victor sa jag "Jag tänker mig en enkel och rå orgel som övergår till en stråkdränkt popdänga och sedan tillbaka igen". Ganska flummigt beskrivet men som tur var så förstod han vad jag letade efter och vi hittade helt rätt!

Du har även en uppmärksammad podcast. Har du någon drömgäst som du vill ha med där? 
- Min drömgäst är min avlidna idol och musikaliska förebild Amy Winehouse, men det är ju tyvärr helt omöjligt så kanske en levande och mer realistisk då. Mia Skäringer! Hon är i mina ögon ett självklart geni och helt underbar. Det skulle vara en ära att få prata med Mia. 

Nämn en tv-serie, artist, bok och podcast som alla borde upptäcka!
- Tv-serie: Orange Is The New BlackArtist: Nouli, Bok: Ingen, Podcast: P3 Dokumentär

Vad är planerna för framtiden?
- De närmsta planerna är att försöka spela in och släppa nästa låt innan årets slut, sedan får vi se. Jag har lite tankar, men vill inte avslöja något redan nu så jag är tyst, haha! 

En kan lyssna på Hampus här nedanför. Följ honom gärna på Facebook genom att klicka er in här