söndag 10 augusti 2014

Dags för p-piller för män

Foto: Christine Olsson / SCANPIX

I Sverige godkändes p-piller som preventivmedel 1964. 50 år senare har vi fortfarande inget liknande preventivmedel för män på marknaden. Ett p-piller för män är alltid fem år bort. 2019 så kommer det fortfarande vara fem år bort om inget händer. Det sägs att det beror på att det ska vara 100% fritt från biverkningar, men idag äter miljontals kvinnor piller med hormoner, med mer eller mindre garanterade biverkningar, är det då något de får räkna med? Eftersom många använder, och ofta även förväntas använda, p-piller, så har jag väldigt svårt för att förstå varför inte även män också får ett alternativ till kondom eller sterilisering. 

Jag strävar gärna efter ett så jämställt sexliv som möjligt och jag tycker att alla människor ska få bestämma, tillsammans med den/dem den har sex med, hur och om de skyddar sig vid sexuellt umgänge. Fortfarande är det så att människor begränsas i sin sexualitet av olika normer som skuldbelägger på olika sätt och just skuldbeläggande är avskyvärt på alla möjliga plan, alltid. Det handlar om att alla måste få välja, utifrån vad de själva och partnern mår bäst av, och att det bara vore bra med fler alternativ. Jag pratade om detta med en kvinnlig vän som lever i en heterosexuell monogam relation. Hon sa att hon inte vill behöva riskera sin psykiska hälsa för att slippa bli gravid. Jag diskuterade även preventivmedel för män med en manlig bekant som också lever i en heterosexuell monogam relation. Han sa att ”det vore bra med ett p-piller för män” och så fortsatte han med ”men det finns ju inte än”. Samtidigt är det förstås så att det är lätt att ta ställning för något som ännu inte finns. Det viktiga är vad en väljer när alternativen faktiskt finns.  

Så varför dröjer då ett p-piller för män? Läkemedelsbranchen har hävdat att intresset är lågt, vilket i sig går att diskutera. Det ryktas även om att p-piller (hormonella sådana) för män, med betydligt färre biverkningar än p-piller för kvinnor, redan finns testade och redo att börja produceras - men återigen det där med marknaden, finns det en marknad för p-piller för män? Ska vi behöva ta en form av ansvar vi innan inte har behövt ta? Där har vi män ett ansvar att visa att det faktiskt finns en marknad. Sen att jag är trött på att allt måste vara ekonomiskt lönsamt för att det ska lanseras är en annan diskussion. Ett p-piller för män kommer inte heller att skydda en mot könssjukdomar, men då finns kondom som är ett bra skydd mot även sjukdomar. 

Ska vi ha ett samhälle, vilket vi givetvis ska, där alla, oavsett kön, värderas lika och där alla människors hälsa och välmående är lika viktigt så får det inte vara så att ingenting som inte är helt fritt från biverkningar får släppas på marknaden för män när det helt uppenbarligen går bra att släppa något som inte alls är fritt från biverkningar för kvinnor. Går det bra att experimentera med vissa kroppar måste det gå bra att experimentera med allas. Nu vore det bästa förstås om ingen behövde experimentera med sina kroppar, men så länge det ser ut som det gör så bör väl ansvaret sluta vara så snedfördelat? Tyvärr är ofta det sexuella ansvaret i heterosexuella parrelationer, som så mycket annat i samhället, just snedfördelat. Jag undrar varför många tycker att det enbart är okej med ett p-piller för män om det inte innebär någon risk alls för den som tar dem när inte samma diskussion förs alls lika ofta när det gäller p-piller för kvinnor?