onsdag 18 december 2013

"Jag är rasist men vi har nolltolerans mot det inom det parti jag företräder"

Jag tänkte här sammanställa lite uttryck som många använder sig av dels när de sagt något som kränker personer/grupper, som något slags försvar och dels också uttryck som de använder sig av när de ska diskutera frågor som rör rasism och sexism. 

Vi/Jag älskar kvinnor

Nättidningen Baws skrev att de älskar kvinnor och gjorde en lista på saker kvinnor är bättre än män på. De valde saker som bröllop, att lukta gott och att se sexig ut i tights. De skrev även köra bil men skrev som kommentar till det ”Haha bra där. Skulle bara kolla om ni som läser är uppmärksamma”. Nu var det ingen allvarlig artikel, men det ursäktar inte något. 

Innebandyspelaren Mikael Karlsson twittrade om att småtjejer kan vara det värsta som finns och att inte finns några som är så tröga och att ”dom flesta är jävligt trånga”. På frågan om han kunde förstå att det var kvinnoförnedrande svarade han att älskar tjejer. Ungefär samma sak svarade kocken Anders Vendel som gjorde reklam för sin restaurang genom att marknadsföra den med nakna kvinnor, samtidigt som han själv stod fullt påklädd bredvid dem. När han fick kritik svarade han ”Jag högaktar kvinnor och jämställdhet”. Att säga att en älskar kvinnor är ett riktigt dåligt ”försvar” då en visar att en inte förstår vad kritiken handlar om. Ofta betyder ”jag älskar ju kvinnor” i dessa fall att de älskar illusionen av den vackra kvinnan, kvinnan som objekt. De har en bild av hur kvinnor är och hur kvinnor ska se ut. I dessa frågor är det ens handlingar som räknas. Notera även att det är fullt av generaliseringar, både från Karlsson och Vendel. Kvinnor som en homogen grupp. Alla är vi alltid individer. 

Snart är väl allt sexistiskt/rasistiskt

Generaliseringar och svartvitt tänkande är väldigt vanligt. En säger något sexistiskt eller rasistiskt, får kritik för det och svarar då ”snart är väl allt…”. Nej, allt är och kommer aldrig vara sexistiskt och rasistiskt. Får en ofta höra att det den säger är rasistiskt eller sexistiskt så kanske hen bör fundera på vad det är hen säger. Människor kan faktiskt leva hela liv utan ett ordförråd som innefattar sexistiska, rasistiska eller på andra sätt kränkande resonemang. Det du. 

Jag skämtar ju bara

Det är aldrig bara på skoj. Det är många som skämtar om både våldtäkter och om kvinnliga bilförare. Skämt kan göra sexismen bekväm och mer lättillgänglig, mer socialt accepterad. Det är aldrig bara på skoj. Ett skämt är inte bara ett skämt. Diskriminering är inte harmlöst. Ett sexistiskt skämt blir inte mindre sexistiskt för att det kläs i ett skämt, likadant med ett rasistiskt dito. Vad är syftet? Vad blir konsekvenserna? Även Jonas Gardell har hamnat i blåsväder på grund av detta. Han skrev ett skämt om muslimska kvinnor som ”ambulerande enmanstält”. Han menade kanske inget illa, men en får se till hur samhället är uppbyggt och kring strukturer. Då är det aldrig bara på skoj. Naturligtvis får du skämta om vad du vill, men du har ansvar för vad du säger. 

Men vi män då

Detta dyker väldigt ofta upp när problem med sexism mot kvinnor tas upp. Ibland är vi människor oförmögna att se vårt eget ansvar, vår egen makt eller vår egen position i förhållande till andra grupper. Många konflikter grundar sig ofta på att två eller fler parter bråkar om vem som är det största offret, vem som det är mest synd om. Bara för att en belyser ett problem betyder aldrig andra problem mindre, nödvändigtvis i alla fall. Jag har i alla fall hört uttrycket ”men vi män då” hundratals gånger. Att bemöta kvinnors upplevelser av förtryck med att varje gång säga ”men vi män då” löser inte ett enda problem. När folk pratar om begrepp som omvänd sexism och omvänd rasism så får en tänka på vilka det är som har makten, vilka det är som står högst upp, enligt samhällsmässiga normer och ideal. Däremot är det alltid problematiskt att prata om män som homogen grupp när en inte ska prata om kvinnor som homogen grupp. Det är alltså inget jag vill göra. Däremot tycker jag att män generellt har ett ansvar att säga ifrån och se att en får en rad privilegier bara av att vara man. Det är viktigt att rannsaka sig själv och säga emot när fikabordet blir till en orgie i sexistiska generaliseringar. Annars bidrar en bara till att det upprätthålls. Det är strukturer som förtrycker generellt, och inte männen i sig. Männen byggs in i strukturen dock, motvilligt eller inte, vilket är ett stort problem. 


Jag är inte rasist, men

De som säger dylika meningar är förstås ofta just rasister eller hänfaller sig i alla fall gärna ofta åt generaliseringar och fördomar. Det är ju lite av en klassiker i dessa sammanhang. Säger en rasistiska saker så är en rasist helt enkelt. ”Jag är inte rasist, men de måste bort”, ”jag är inte rasist, men alla som begår minsta lilla brott ska ut”. Det blir en lite rolig motsättning att säga att inte är något för att direkt efter visa att en är just det som den tagit motstånd ifrån. Ett exempel är även de som hävdar att de inte är rasister för att de har en utlandsfödd partner eller har ett antal utländska vänner. En kan fortfarande förtrycka människor på grund av bakgrund, vare sig en har utländsk partner eller inte. Sverigedemokraten Stellan Bojerud är ett sådant exempel. Han har dock själv sagt sig vara stolt rasist, dock inte när Aftonbladet frågade honom om det. Han skulle alltså kunna säga Jag är rasist men inte när Aftonbladet frågar mig om det. Precis som i fallen med Mikael Karlsson och Anders Vendel som hade kunnat använda sig av Jag är sexist men inte när det blir ett sådant ståhej kring det. Stellan Bojerud frågar bland annat varför svenskarna inte får ha ett eget land. Så Stellan är alltså dels stolt rasist enligt egen utsaga, men inte rasist när han får frågor om det. Han vill att svenskarna ska ha ett eget land, men är alltså inte rasist, då han har en utländsk fru. Går jag runt Stellan Bojeruds förvirrade åsikter blir det som ett avsnitt av Antikrundan. 

Naturligtvis kan en även vara sexist fastän personen har en mamma, en flickvän eller en syster om vi nu ska använda det resonemanget. 

Nu har det gått för långt! 

Detta är också en väldigt vanlig retorik. Om en är exempelvis rasist så är naturligtvis allt motstånd mot rasism att betrakta som att det nu har gått för långt. Ofta lider dessa av hjärnrörsspöken. Rasismen är inte bekämpad. Inte sexismen inom samhället heller. Hur kan då kampen mot dem gått för långt? Rasism och sexism är inte bara problem när en aktivt tänker på det. Det existerar hela tiden. Ge kampen ett ansikte utåt och ett inåt. Båda ska de tala samma språk. 

SD 2014!

Skrivs ofta i slutet på inlägg i exempelvis Aftonbladets kommentarsfält. Ofta har det med deras text att göra, men ibland inte. Det kan komma helt plötsligt också. "Jag köpte en kofta idag. SD 2014"! Kommentaren syftar i alla fall förstås på att Sverigedemokraterna ska få en röst i nästa riksdagsval. Förmodligen på grund av deras bristande integrationspolitik, jämställdhetspolitik och younameit-politik.

Jag vill vara en del av lösningen. Jag vill vara en del av upplösningen. Bry dig om de i din närhet. Hur långt räcker den? Dit näsan räcker, dit pepparn växer eller så långt som världen sträcker sig? Du bestämmer. 

20 kommentarer:

 1. Emma / shatterbrain@helgon18 december 2013 23:47

  Lite nätkärlek: <3 ! Snacka om att skriva "det alla tänker" för att reclaima det uttrycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! Nätkärlek tillbaka! <3

   Radera
 2. Angående Stellan Bojerud så är det väl rätt så uppenbart att han var sarkastisk? Han är på förhand dömd som rasist och menar att ordet har blivit så urvattnat att det numera i det närmaste motsvarar ordet "smurf" hos smurfarna.
  Stellan är av den gamla skolan som inte är rädd för att "säga fel". Kanske det gör honom till en dålig politiker, men dett gör honom trovärdig.
  Mathias Wåg i Researchgruppen, som tillsammans med Expressen gått över anständighetens gräns i sitt i det närmaste åsiktsregistrerande och uthängande av folk på bl.a. Avpixlat, skrev på Twitter den 6 juni i år "Bara systerorg till Expo är väl inget. Vi är Sveriges Stasi. Lite fetare."
  Om man ska vara konsekvent och tolka att Stellan erkänner att han är rasist så måste man ju tolka Wågs twitter som att Researchgruppen VERKLIGEN ser sig själva som en motsvarighet till Stasi som registrerar folk vars åsikter de anser vara felaktiga och bryta mot den godkända linjen.

  Eller tycker nu nu plötsligt att det inte var allvar. Varför bedömer du dem olika? Är inte det vad man inom akademin kallar för "bias"?
  Antingen ser man det som sarkasm respektive ironi eller så ser man det bokstavligt, för bägge fallen hade samma tonfall. Jag tycker dock att Wågs uttalande är betydligt mer skrämmande. Under ironin lurar en hotfull och skrämmande attityd. Bojerud var bara förbannad på användandet av ett begrepp.

  Dessutom: är man rasist om man vill att svenskarna ska ha ett eget land? Precis som Bojerud skriver så är alltså även kurder som vill ha ett kurdiskt land rasister? För det är väl inte så att kurder är mer värda än svenskar? Antingen erkänner man alla etniciteter och deras rättigheter eller så erkänner man ingen. Allt annat är hycklande och orättvisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt samlade intryck av Stellan är att han hyser en hel rasistiska åsikter och gärna generaliserar väldigt mycket kring islam och muslimer. Det här är från Stellans tidigare blogg, vilket visar en hel del: http://camillasvra.files.wordpress.com/2011/07/mopsens-blogg.jpg Nu har han raderat sin gamla blogg dock. Jag kan förstå varför. Nu tycker jag inte Mathias Wågs twitterkommentar heller var så bra, men jag har inte sett den innan. Angående det sista så håller jag med Jeanette Eriksson. Vi har ett "eget" land, men Stellan verkar ju mena att vi inte har det så länge invandrare kommer hit. Bara fånigt. Att Bojerud kallas för rasist är väl för övrigt inte så konstigt, med tanke på alla hans uttalanden?

   Radera
  2. Se kommentar nedan.

   Stellan

   Radera
 3. Glömde bifoga länk på Wågs twitter. Finns i mitt nick. Bifogar även länk här: http://www.friatider.se/wp-content/uploads/cache/picture673341.jpg

  SvaraRadera
 4. Synd att det inte går att redigera kommentarer. Ser att en mening kan misstolkas. Skriver om den:
  "Mathias Wåg i Researchgruppen, som tillsammans med Expressen gått över anständighetens gräns i sitt i det närmaste åsiktsregistrerande och uthängande av folk som kommenterar på bl.a. Avpixlat, skrev på Twitter den 6 juni i år "Bara systerorg till Expo är väl inget. Vi är Sveriges Stasi. Lite fetare.""

  SvaraRadera
 5. Jeanette Eriksson19 december 2013 18:20

  Bara en kommentar här, huruvida Bojerud är rasist eller inte får stå för honom, men jag tycker nog att vi kan se vissa skillnader till att "Kurderna vill ha ett eget land" och "svenskarna vill ha ett eget land" Såvitt jag vet så har vi ett land, ett land som heter Sverige, ett väldigt bra land på väldigt många sätt, bara för att vi har folk här från andra länder betyder det inte att vi inte har ett eget land. Kurdernas situation är inte jämförbar. Eller har jag fel?
  Jag tycker att det du skriver Oscar är så bra och du slår huvudet på spiken!

  Skickar också lite nätkärlek!
  Mvh Jeanette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Jeanette för din kommentar. Håller med dig helt! Nätkärlek tillbaka till dig! Allt gott, Oskar

   Radera
  2. Se kommentar nedan

   Stellan

   Radera
 6. Jag håller med dig, Oscar i allt du skriver...särskilt det där uttrycket, jag är inte rasist men....för oftast döljer sig främlingsfientlighet bakom meningen (eller rädsla eller okunskap kanske, som oftast är grogrunden till rasism). Har plockat fram din vackra bok och börjat läsa, helt underbara texter (ibland i bästa Tranströmer-stil) .Jag rekommenderar dina läsare verkligen att köpa den. Och så vill tacka jag för alla viktiga inlägg du gjort och önska God Jul och Gott nytt år/
  Kram Maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maggan för din jättefina kommentar! Blir verkligen jätteglad! Tack för alla dina kommentarer under året. Har värmt mycket. Jag önskar dig en jättegod jul och ett riktigt Gott nytt år. Varm kram, Oskar

   Radera
 7. Ännu en pkfeministhorablogg.

  SvaraRadera
 8. Men ja, kan inte mer än hålla med. Asbra, kort sagt.

  SvaraRadera
 9. När jag skriver att jag är rasist är det sarkastiskt.
  Det är en reaktion på att jag är mycket trött på att ständigt och helt grundlöst beskyllas för att vara rasist.
  Jag har förutom engelska, tyska och franska även lärt mig holländska och indonesiska. Jag har längre tider vistats i Frankrike, Indonesien, Nederländerna, Ryssland, Storbritannien och Tyskland.
  När jag bodde i Frankrike hade jag fyra närmare vänner. Två fransmän, en algerier och en marockan. I mitt förra äktenskap hade jag ca 500 släktingar i Indonesien, varav ca 300 muslimer. Jag har mött ca 125 av dem.
  Jag åker ofta taxi. En absolut majoritet av chaufförerna har varit utlandsfödda av utseende, namn och språk att döma (namnet framgår av ett id-kort på förarpanelen). Från vilka länder vet jag inte, för jag tycker det är ofint att fråga mäniskor om deras härkomst.
  Alla har varit hövliga och hjälpsamma. Två har missat i yrkeskunskap genom att välja konstiga resvägar. Normalt tar det 20-25 minuter från min bostad till Riksdagen. En av de ovannämnda lyckades genom dåligt vägval dra ut restiden till 45 minuter. Min uppfattning är att utan alla dessa hårt arbetande invandrare, skulle bl a kommunikationer och sjukvård kollapsa.
  Jag har varit svårt sjuk i långa perioder. Ca 30% av vårdpersonalen bestod av invandrare. Utan deras vårdinsatser skulle jag inte leva idag.
  Det jag lärt mig är att det går inte att försöka vara sarkastisk eller humoristisk. Jag skall i framtiden undvika det.
  Det finns så många som vill vantolka varje ord.
  Så därför ett tråkigt budskap: Jag är inte rasist, har aldrig varit rasist och tänker inte heller bli det.

  Med tillönskan om en trevlig vår.

  Stellan Bojerud (SD)

  SvaraRadera
 10. Detta om kurdernas och svenskarnas land är inte riktat mot invandrare, utan statsminister Fredrik Reinfeldts tal om "barbari" och Mona Sahlins tal om "löjlig dans kring midsommarstången".
  Jag tillönskar kurderna ett eget land, men önskar att svenska opinionsbildare inte skall förringa Sverige och svensk kultur.
  Men jag måste ta till mig kritik för att inte ha uttryckt mig tillräckligt klart.

  Stellan Bojerud

  SvaraRadera