fredag 25 oktober 2013

Medmänskligheten är inte inställd

Jag har hört att själen lever på lånad tid, att ytligheten och hatet tar över och kanske är det till viss del så. Facebooksidan Vi som vill ha kvar den svarta dockan på julafton skapades förra julen och har vid skrivande stund fler gillamarkeringar än Amnestys svenska sida, människor undrar om det är rasistiskt att dricka svart kaffe, våldtäktsmän frias, tjejer läggs ut på Instagram och kallas horor och slampor om de legat med någon och även om de inte gjort de så är de slampor och horor i alla fall. Det är de så klart inte! Det känns som att människor får ett allt mindre skyddsnät och vi fortsätter att leva över andras tillgångar. Vad kan de göra med en värld och tusentals fötter under sig?

Därför behöver vi i dessa tider fler vackra skavanker, fler själar i oss, mer värme och mer händer som fattar varandra än som sluter sig och blir till slag - mot själen istället för den. En kan inte ta ut medmänsklighet i förskott men jag önskar verkligen att en kunde! Spegla dina skavanker och älska dem! Älska dig själv tillsammans med någon annan som älskar dig lika mycket - om inte mer. Det behövs mer liv i livet, så att säga, fler livbojar för de som håller på att drunkna i sig själva, mer ljus som river sönder mörkret. Vad ska vi annars leva av? Hat mättar inte. Det slår bara sönder, kväver, krossar.

I nästa års val konstaterar Jimmie Åkesson besviket att "människor verkar tycka att miljö och medmänsklighet är viktigare än att förtrycka människor på grund av etnisk bakgrund." Medmänskligheten är inte inställd. Den kan bli det förstås. Men det blir den inte. Den rymmer inget hat, tvärtom - minst!

4 kommentarer:

 1. "Älska dig själv tillsammans med någon annan som älskar dig lika mycket - om inte mer."

  Vackrare och mer talande än så blir det väl inte. Tänker på Benjamins ord i Gardells Torka Aldrig Tårar "Jag vill i mitt liv få älska någon som älskar mig." Enkelt. Rymmer allt.

  Det finns medmänsklighet. Någon håller upp dörren åt mig när jag ska av spårvagnen med packning till en fotografering. Mannen på ICA bjuder på kassarna. En morbror säger "det ska inte vara lätt men min uppgift är att stötta dig i vilket beslut du än tar" när jag berättar om nykärleken till någon det kanske aldrig blir.

  Och tänk då, hur mycket hat det kan finnas - hur mycket kärlek kan vi då motreagera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina kommentar Amanda. Håller med om att de orden från Torka aldrig tårar säger allt och lite till. Tycker om värmen i de små gesterna i vardagen. Vardagsvärme är en så himla fin värme! Ju mer hat, desto mer måste vi våga visa kärlek.

   Radera
 2. Nej jag tror inte medmänskligheten är inställd. Det är upp till oss att göra den så verklig vi kan. Jag tror att finns mer av medmänsklighet i världen än hatet. Men hatet har kommit fram mycket p.gr.a att alla nu har möjlighet att göra sin röst höjd på nätet. Och då finns även människor som av någon anledning känner missunnsamhet och illvilja av olika anledningar. Kanske människor som inte är älskade, men ändå...det är allas vår skyldighet att bekämpa rasism, hat , främlingsfientlighet, kvinnoförakt så gott vi kan. För jag är kanske så naiv att jag tror att det goda ändå segrar till slut. Börja med att ge ett leende till dem du möter, det kan göra underverk.....
  Kram i Höstmörkret/Maggan

  SvaraRadera
 3. I så fall är jag också lika naiv. Minst. Men det är en fin egenskap tycker jag. Utan tron på att det blir så, så blir allt ganska deppigt istället. Och absolut kan leende göra underverk, så varför inte börja le mot alla en möter, med en gång? Tack för din kommentar, Maggan. Hoppas många ler mot dig! Kram! Oskar

  SvaraRadera