torsdag 11 juli 2013

"Maila era favoritfestivaler och fråga varför de är så ojämställda"


Svenska festivaler idag är långt ifrån jämställda. 2012 bestod 79% av akterna till mer än 50% av personer som identifierar sig som män. Allra sämst var Sweden Rock Festival som enbart bokade 2 kvinnliga akter och hela 78 mansdominerade. 88% av alla artistbokare till svenska festivaler är män. Kanske är det en orsak. Det känns inte i alla fall inte som att det skulle handla om musiken. Snarare mossiga strukturer. Jämställd festival är en ideell, partipolitisk och religiöst obunden förening, som granskar festivaler, presenterar sammanställningar och statistik av bland annat könsfördelningen av artister på festivalscenerna. Det är dags för en förändring. Kristina Wicksell på Jämställd festival ger här lite tips på vad festivaler och vi besökare kan göra.

Vilka tips kan du ge till de festivaler som misslyckats med jämställdheten i bokningarna?
- Fråga era besökare om specifika tips på icke mansdominerade akter, kolla på våra och Rättviseförmedlingens listor eller helst av allt - kontakta oss på Jämställd festival. Vi håller workshops och föreläsningar i hur en som festival bokar jämställt!

Vad kan alla vi andra försöka göra?

- Det bästa en som besökare kan göra är att hela tiden lyfta frågan. Maila era favoritfestivaler och fråga varför de är så ojämställda, be om fler kvinnodominerade akter och uppmuntra media till att skriva om frågan. Ju mer det talas om detta desto mer uppmuntras festivalerna att göra något åt det!

Ofta så lyfts frågan just under sommaren för att sedan dala igen, vad krävs för att hålla liv i frågan?
- En organisation som hela tiden, genom att uppmärksamma problemet, påminner arrangörer, besökare och övrig media om att frågan ständigt måste finnas på agendan. Jämställd festival krävs!

I dagarna så släppte Jämställd festival en video där bland andra Emil Jensen, Sandra Beijer och Jens Lekman uppmanar till mer jämställda festivalsomrar. Se den nedan och besök Jämställd festivals hemsida här.