onsdag 27 mars 2013

Livet är ingen dans på risOm man googlar "världens sma..." så dyker alltså dessa förslag upp, världens smartaste djur, världens smartaste man, världens smartaste barn och även världens smartaste hundras, medan kvinnor dyker upp först med "världens smalaste kvinna". Nu tänker säkert många att det inte är en särskilt stor grej, men det är viktigt att komma ihåg att minsta lilla sak alltid är en del av något större. Det är svårt att göra någonting åt det stora om man inte ser det lilla. Såhär ser samhället fortfarande ut till stor del. 


Söker man på "Women should" så dyker nästan enbart förslag upp om vad kvinnor inte ska göra, de ska inte ha några rättigheter, inte få rösta och de ska stanna hemma och vara slavar. De ska inte köra bil heller så klart så ni kvinnor som övningskör nu? Lägg ner, det är inget för er! På Facebook finns exempelvis flera grupper med namn som "Kvinnor ska inte ha rätt att köra bil" och sidan "Hur i helv*te kör han egentli.. Aha, det var en kärring." gillas för närvarande av över 30000 människor. Kanske är sidorna menade som något slags skämt, kanske inte. 

Sverige är i alla fall väldigt långt ifrån att vara ett jämställt land och världen är väldigt långt ifrån att vara en jämställd värld. Kolera är så klart bättre än pest men fortfarande kolera. Vi ska inte slå oss för något bröst och tro att vi är så bra, för så är det fortfarande inte. De som engagerar sig för rättigheter är ofta de som får mest ris och livet är sannerligen ingen dans på ris. De får hatiska kommentarer kastade mot sig och får ofta höra att de är feta, fula, äckliga och har fått för lite sex. Det finns mycket som behöver spricka upp nu till våren och också väldigt mycket som behöver dra sig tillbaka. Vi behöver spricka upp som människor, ta in värmen och människor vi känner i den, men också inkludera människor vi inte känner i den värmen, människor som är långt ifrån, människor som inte kan göra sina röster hörda. Då tar vi ett viktigt steg, inte bara för oss, utan för alla.