onsdag 12 oktober 2011

Ett förakt mot svaghet

Enligt Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) statistik från 2006 begicks under den tiden 99% av alla sexualbrott, 90% av alla personbrott och 88% av alla mord av män. En klar överrepresentation alltså. Vad detta beror på har man olika teorier om. En anledning lär vara machokultur. Ett av de största samhällsproblemen har blivit en kultur som glorifierar våld och som mer handlar om hur man inte ska bete sig, snarare än om hur man ska vara. Det är kopplat till ett förakt mot svaghet och att man inte ska bete sig som en ”kärring”.  Uppfostras man in i en sådan kultur så blir just våldet och förmågan att aldrig visa sig svag det enda man lär sig att kontrollera, och blir därför det man löser situationer med. 

90% av alla våldsbrott är även kopplade till alkoholanvändning. Det är en stor majoritet som framför allt dricker alkohol på helger. Många av dessa ser aldrig riktigt alkoholens verkliga baksida, och fortsätter att dricka helgen efter och helgen efter igen. De flesta kan dock hantera alkohol, så jag tror inte på någon kollektiv bestraffning i det fallet. De största problemen för de ungdomar som dricker idag lär väl visa sig när de som dricker varje helg dricker lika mycket när de blir föräldrar. Alkoholen blir ett problem när man dricker för att kunna hantera sin vardag. Det är inte bara män som våldtar och det är inte heller bara män som begår grova våldsbrott, och det är inte ens i närheten av alla män som begår något brott över huvud taget. Bland de som begår brott dock, så är en stor mängd berusade, och en klar majoritet män. Det är ett samhällsproblem vi måste hitta en lösning på.

Jag promenerade i Göteborg igår, och när jag kommit fram till Kungsportsplatsen så hamnade jag mitt i ett gängbråk, en kille knuffades in i mig och därefter ännu en, innan jag kunde gå därifrån. Killarna var kanske i 16-årsåldern och verkade redan ha blivit en del av den kulturen där det är roligt att slå andra människor, för hur löser man annars konflikter? Machokulturen märks av i exempelvis våld mot gravida kvinnor, i stora bråk under fotbollsmatcher och i flertalet våldtäkter. Den märks av i våld mot kvinnor och mot män. Forskning visar att män som slår är dåliga på att hävda sig mot just nämnda machokultur. De tar ut detta på kvinnor, barn eller andra män.

Många pratar gärna om ett ”manshat” så fort man tar upp problemen med denna kultur som många män uppfostras in i, men det är att förringa ett stort problem. Problemet är inte männen, utan det våld som blivit en följd av denna kultur som män uppfostras till att tillhöra.

Det viktigaste är egentligen att inte bry sig om huruvida det är män eller kvinnor som utför dessa brott, utan att det är en människa som uppenbarligen har problem att behärska sig eller hantera känslor av olika slag. Det är upp till oss alla att hitta en lösning. Man kommer aldrig nå en lösning om man helt riktar in sig på ena sidan av problemet.