fredag 7 oktober 2011

"Pengar och klass delar redan upp människor i olika fack"


The Hollies, The Smiths, Oasis, Joy Division... Listan på fantastiska band som bildats i Manchester kan göras lång. Det senaste tillskottet är Clockwork Radio, som blandar soul och indiepop på ett förtjusande sätt. Bandet består av Richard Williams (Sång och Gitarr), Iwan Jones (Sång och Gitarr), Nadim Mirshak (Bas), Dan Wiene (Trummor) och Sam Quinn (Piano, Synth och Gitarr). Deras senaste EP Sketch släpptes den 25 september. Richard Williams berättar om hur framtiden ser ut och beslutet att lägga upp bandets musik på deras hemsida - helt gratis.
 
Ni har medlemmar från Egypten, England och Wales. Om man tänker på de geografiska skillnaderna, hur blev ni ett band? Och vad har ni för mål med er musik?
- Vi började spela när jag och Iwan flyttade till Manchester för att kunna koncentrera oss på musiken. Där träffade vi Nadim, Sam och Dan genom vänner. Vårt långsiktiga mål är att klara av att finansiera bandet, och att skapa någonting nytt och intressant för både oss och de som lyssnar på oss.

Vad influeras ni av?
- Vi influeras av allt från Bob Marley till Daft Punk. Även namn som Led Zeppelin och Marvin Gaye är stora influenser. Vi gillar musik med melodier. Musik som kommer från hjärtat.

Är alla i bandet delaktiga i låtskrivandet? Tror du att ett band kan ta skada av att en medlem får mer uppmärksamhet än de andra?
- Vi skriver alla låtar tillsammans och bollar med varandras idéer. Vi har ingen direkt längtan efter att bli ”kändisar” så jag tror inte att något sådant hade påverkat oss nämnvärt.

Många artister vänder sig mot musiksajter där man kan lyssna på musik gratis, men ni har valt att lägga upp alla era låtar på er hemsida, hur tänkte ni där?

- Vi vill att vår musik ska vara tillgänglig för alla. Pengar och klass delar redan upp människor i olika fack, och det är nog så tragiskt, men låter vi människor ladda ner vår musik helt gratis så kommer den vara tillgänglig för alla, oavsett bakgrund.

Vad anser du, generellt, om att ladda ner musik och film från exempelvis The Pirate Bay?
- Det är klart att det har skadat musikindustrin, men det känns som att det är dags att acceptera faktum. Det är viktigt att utvecklas med tiden. Nu för tiden har vi artister mer möjligheter och kontroll över vad vi kan och inte kan göra. Det ser jag som en positiv utveckling av det hela.

Hur ser den närmaste framtiden ut för Clockwork Radio?
- Just nu är vi ute på turné. Sen håller vi på med en ny EP som förmodligen är färdig att släppas i början av nästa år. Förhoppningsvis kommer vi att turnera genom Europa med början i april 2012. 


Du kan besöka Clockwork Radios hemsida här.