torsdag 6 oktober 2011

Gryningstid blir skymningstid för Dia Psalma


Dia Psalma bildades ur askan av Strebers 1993. De bestod i början av Mikael "Ulke" Johansson (Sång och Gitarr), Fredrik "Ztikkan" Blomgren (Bas) och Stefan "Stipen" Carlsson (Trummor), men i mitten av 1994 tillkom även bandets första ljudtekniker Pontus Andersson på Gitarr. 1994 var Dia Psalma ett av Sveriges största band. Debutskivan Gryningstid hamnade på trackslistan och bandet nominerades till både Rockbjörn och Grammis. Gryningstid har idag sålt mer än 100000 exemplar. Under hösten så framför Dia Psalma debutskivan i sin helhet, på olika platser runt om i Sverige. Där efter lägger de ned för gott.
Här berättar Stefan Carlsson om karriären, och vad han känner för debutskivan, 17 år senare.

Under 1994 blev ni väldigt stora, och sålde helt plötsligt tusentals skivor. Kunde den framgången bli svår att hantera ibland? Att ni så snabbt blev kända även för den stora massan?
- Inte direkt egentligen, vi förstod inte varför folk runt omkring oss blev så uppjagade faktiskt, men efter hand så blev det väl mer påtagligt att vi var ett ganska så stort band för den tiden. Men för att summera så var det i början bara roligt att få göra en massa saker som man drömt om och att få möjligheten att spela musik på heltid.

Vid första upplösningen 1997, vad var det som hände då?

- Vi blev trötta på just arbetstempot, vi hade då hållit igång mer eller mindre sedan 1993, alla dagar i veckan med Dia Psalma, så vi körde in oss själva i en återvändsgränd, där vi kände att ”vi stoppar nu, så får vi se vad som händer sen.”

Hur kom det sig att ni startade igen?
- Alla var sugna att spela med varandra igen. Vi kände väl också att det som hände 1997 inte var en helt okej upplösning. Vi hade oplockade gäss som var tvungna att plockas helt enkelt. Så vi körde en del festivaler, och sen beslöt vi oss för att fortsätta för att det kändes så bra.

Nu under sista turnén så kör ni Gryningstid rakt igenom, hur ser du på den skivan idag? Känner du att ni borde gjort något annorlunda?
- Nej, inte alls! Gryningstid har gjort att vi har fått lira tillsammans i 17 år, och varit ute och turnerat och pysslat med musik, precis som planen var. Så det finns inget att ångra. Tvärtom! Nu idag när vi kör hela skivan från start till mål, så tycker jag att den har en bra helhet, allt ligger på rätt ställe, och den lilla dynamik som finns kommer precis där den ska.

Vad känner du att den största utvecklingen var från första skivan till den sista, Re Voltere?
- Svårt att beskriva, men vetskapen om att man inte alls råder över vad folk skall tycka om det man komponerar. Vi har lärt oss att skita i vad folk runt omkring tycker, vi kör vår grej, sen får folk ha sina åsikter om det. Det är säkert kul för dem på alla möjliga sätt, oavsett om det är positiv eller negativ kritik.

Vad är dina finaste minnen från tiden med Dia Psalma?   

- Oj, massor! Hultsfred, alla de gånger vi lirade där, var helt fantastiskt. Men det är så mycket som varit fantastiskt, så det blir svårt att namnge fler utan att det blir en novell av det. 

Vad känner du själv har varit det värsta under den här tiden?

- Strul med skivbolag, bokningsbolag, management och hela den svenska modellen med att lansera och promota ett band.

Det svåra, har jag känt, med punkband som håller på länge, är att behålla trovärdigheten, skriva samma slags texter som man gjorde förr... Märkte ni av något av det i Dia Psalma?
- Visst, det kan bli svårare, men samtidigt så tycker jag inte att det är en punkgrej. Det finns massor med band/artister som skulle ha bytt pennan mot en trädgårdsspade eller något för många år sedan. Men vi har absolut fått smaka på att vi inte skriver lika bra texter nu som 1993, men som sagt, vi är fria att tycka vad vi vill om musik, eller?

Det var aldrig tal om en ny skiva innan ni beslutade er för att lägga ned? Eller hur tänkte ni där?

- Nej, vi valde att ta ett sabbatsår förra året, sen bestämde vi oss gemensamt för att 2011 kör vi en sista grej.

Till sist, vad kommer hända efter sista konserten? Vad är planerna?
- Vi har massor med planer! Jag spelar i Trash Amigos och Pontus har börjat i Snakestorm. Både Trash Amigos och Snakestorm kommer att vara support för Dia Psalma under hela hösten. Vi kommer med all säkerhet dyka upp i olika band framöver.

Den 15 oktober spelar Dia Psalma på Trädgårn i Göteborg. För övriga datum kolla gärna in bandets officiella sida på Facebook.