lördag 11 maj 2024

Tobias Arbo - Spacecraft


Vackra ord möter oss i Tobias Arbos nya singel Spacecraft. ”how am I supposed to sleep in this bed if my pillow doesn’t hold your head?” frågar sig Tobias och det är en både ljuvlig och finstämd låt han serverar till oss. Det är en tallrik som plötsligt bär på riktigt ljuva toner. Tobias har imponerat på mig ända sen debutsingeln Saudade släpptes 2022. Jag gillade närheten i hans uttryck och de poetiska metaforerna som drog vackra paralleller mellan naturen och det mänskliga. Within var minst lika vacker i sitt nostalgiska sken. Den lyste av kärlek och vemod och jag älskade raderna ”Can you at least come home for dinner some time soon? Cause I miss the messy way you eat”. Det är ett fint bygge av känslor i några få till synes enkla rader. Men det handlar om att hitta rätt och bygga in just känslor i orden och Tobias gör verkligen just det. 

Powerlines var en EP som byggde ihop helheten på ett bra sätt och även om varken titellåten och Carousel var lika bra som de tidigare singlarna var ändå just helheten fantastisk. Mycket handlar om texterna som är bland de finaste svensk musik har just nu. Tobias har i år tidigare släppt singeln Recover som var en svävande och drömsk låt om att öppna en dörr i självkritiken och gå därifrån. Hitta en annan väg och ett annat sätt att tänka. 

Pyre som följde upp Recover var ännu finare. Låten, om hemlig kärlek, liksom galopperar fram genom känslorna i form av trummor och Tobias mjuka och svävande uttryck. Spacecraft skulle jag säga har förmågan att kunna bli en framtida klassiker för Tobias och en låt som många kommer resa tillbaka till. Pianot bäddar upp för Tobias röst som reser genom sorg. Det finns vemod vid varje hållplats. En människa lämnar ens liv och plötsligt står man där utan att riktigt kunna hantera det. Hjärnan reser till framtiden och allt man skulle fått uppleva, allt man skulle fått känna med personen. Hjärnan blir inte ens bästa vän i det läget, snarare en resa till något som är jobbigare. Texten innehåller även en fin referens till filmen Cast away och bollen Wilson därifrån. Jag älskar de drygt tre minuterna som låten varar. Det är tårdrypande vackert rakt igenom och Tobias texter är mästerliga.

Lyssna här nedan!