fredag 17 maj 2024

Laevendel - Mera brännvin


Charlie Skibsteds Laevendel gästade bloggen 2023. Han var då aktuell med singeln Änglaland. Det är en låt som verkligen är formad som solstrålar och vars melodi gör mig lycklig. Texten gick runt på allvarets golv dock, om att försöka få någon att komma ur ett beroende - men hur man egentligen när man inte riktigt når in till den man vill hjälpa? 

Laevendel är nu tillbaka med ett oväntat drag, en tolkning av Eddie Meduzas Mera brännvin. Jag lyssnade själv en del på Eddie Meduza när jag var yngre, men det är inget jag skulle lyssna på idag. Hans musik är dock älskad av många och jag tror att han ofta blev missförstådd och att hans ofta obscena texter handlade om att gebit humorn nå ljuspunkter i en ganska utsatt tillvaro. Mera brännvin är en låt som Eddie själv berättat att han gjorde för att retas och provocera. Han gick bort alldeles för tidigt efter ett hårt leverne, men låtar som just Mera brännvin och Punkjävlar är svenska klassiker och han hade verkligen en unik roll i Sverige. 

Laevendels tolkning av Mera brännvin för verkligen in ett nytt perspektiv i låten när han gör den till en vemodig sommarvisa. Satiren håller hand med vemodet och jag tycker verkligen att det blir som en helt ny låt där fokus ligger på Charlies röst och där känslan blir att alkoholen går från förhärligande till något som leder till skärvor och fördärv. Charlie vänder på känslan och på perspektiven på ett mycket snyggt sätt. Det här är verkligen en slags mall för hur en cover ska göras. När man lägger in egna ingredienser samtidigt som man visar respekt för originalet. Charlie fångar uppgivenheten i texten på ett fantastiskt sätt. Den må gå in i det humoristiska då och då, men i slutändan blir det ändå mest uppgivet. Det är både snyggt och naket.

Lyssna här nedan!