onsdag 10 april 2024

Musikminne från Åkra

Omslag: Jacob Reinikainen Lindström, Annelie Åkerlund 

Annelie Åkerlund har tidigare släppt musik under eget namn. EP:n Calling out släpptes 2014 och den innehåller en hel del guldkorn, särskilt den finstämda titellåten. Singeln Vidare kom sju år senare. En smått dansant låt om att vara ambivalent om vilken väg man vill ta relationen.  Sedan en knapp vecka tillbaka är Annelie tillbaka med singeln The tide, nu under namnet Åkra. The tide påminner en del om soundet hon hade på Calling out, numera dock i än mer drömska kläder och i ett stundtals synthigt landskap. Jag upplever att hon är mer trygg i sitt sound nu och för mig skiner det verkligen igenom. Låten är en fantastisk nystart där olika ljud möts och kommunicerar med varandra på ett fint sätt, på toppen av det också Annelies fantastiska röst. Idag gästar Åkra bloggen för ett musikminne!

Det var en kväll under våren eller hösten. Kan inte minnas exakt när eller vilken årstid det var och när jag kollar efter gamla biljetter i inkorgen hittar jag ingenting. Det var länge sedan, säkert tio år sedan eller mer. Hur som helst, jag hade varit på Anna Ternheims konsert på Cirkus. Jag gick själv och efter konserten tog jag Djurgårdsfärjan tillbaka hemåt. När jag tänker tillbaka kommer jag ihåg hur jag stod där längst fram på färjan, solen precis hade gått ner, en rätt kylig kväll och jag var helt förtrollad av hennes uppträdande. Hur hon kunde stå där och leverera en sådan otrolig känsla under flera låtar - helt själv. Hennes karaktäristiska röst och sätt att spela gitarr var magiskt och unikt. Genom åren har hon inspirerat mig mycket, jag tror att hennes vemodiga och melankoliska toner har satt djupa spår hos mig och även i min egen musik. 

Vissa artister fastnar hos mig på ett särskilt sätt; deras melodispråk och sätt att göra ljudlandskap lämnar ett sådant avtryck att jag bara vill återvända och lyssna igenom album efter album. Det känns hemma på något vis. För mig är Anna Ternheim en sådan artist, och det vore fantastiskt om min musik kunde ha samma effekt på någon en dag. Men först måste jag släppa alla de låtarna, och de är på väg!

/ Åkra 

Lyssna på The tide här nedan!